Een beslagen bril door het dragen van een mondkapje? Probeer deze tips
Mondkapjes zijn vanaf 1 december verplicht in openbare binnenruimtes. Voor brildragers brengt dit een praktisch probleem met zich mee: beslagen brillenglazen. Wij vroegen de leden van onze WhatsAppgroep wat zij doen om dat te voorkomen. Ook vroegen we Bas de Nes, directeur van de Nederlandse Unie van Optiekbedrijven (NUVO) naar zijn advies.
'Vanuit de NUVO raden wij speciale anti-fogdoekjes aan', zegt De Nes. 'In die doekjes zit vocht waarmee je condens voorkomt. Poets je glazen eens in de drie, vier uur met zo'n doekje. Bij iemand die warm is van zichzelf en veel ademt, helpt het wel iets minder.'
De leden van onze WhatsAppgroep kwamen met de meest uiteenlopende tips. Bettina is praktisch ingesteld: 'Bril afzetten, met een beslagen bril zie je minder dan zonder bril.' Ook Thea zet haar bril af en Jo doet contactlenzen in.
Glazen insmeren met scheerschuim of afwasmiddel?
Voor sommigen is het niet mogelijk om de bril af te zetten. Trezy heeft een oplossing voor hen: 'Ik doe er wat afwasmiddel op en wrijf het goed uit.' Ook Will en Jeffrey raden aan om de brillenglazen dagelijks met afwasmiddel schoon te maken.
Bart kiest voor scheerschuim: 'Smeer je glazen in met scheerschuim en spoel ze af met warm water. Dat werkt heel goed.' Ankie en Nazia gebruiken ook scheerschuim. Ankie smeert het schuim op de glazen en veegt het daarna af met een droge doek.
Paul heeft scheerschuim ook geprobeerd, maar dat was geen succes: 'De glascoating gaat naar de knoppen, is bij mij gebeurd. Al kan dat ook komen doordat ik mijn bril waste met warm water.'
Bij de NUVO durven ze geen uitspraken te doen of middeltjes als afwasmiddel of scheerschuim effectief zijn en je bril niet beschadigen: 'Hier hebben we geen onderzoek naar gedaan', verklaart De Nes.
Anti-condensspray op de glazen
Wim kiest voor een ander middeltje: 'Anti-condensspray erop en napoetsen met een zacht doekje.' Elly doet dat ook, maar waarschuwt: 'Breng het heel dun aan.' Gerard gaat ook voor de spray en meldt: 'Het helpt zeer goed.'
Verder beveelt Toos shampoo aan en Rees kiest voor ruitenreiniger. Aat heeft een onconventionele oplossing: 'Een beetje spuug op de bril. In militaire dienst deden we dit ook altijd met het gasmasker, werkt perfect.'
Positie van het mondkapje van belang
Naast deze 'wondermiddeltjes' werd vaak genoemd dat de positie van het mondkapje van belang is. Helene, Leo en Silva trekken hun mondkapjes hoog op en zetten de bril daaroverheen.
Marijke zegt dat het helpt om je mondkapje kruislings om je oren te bevestigen. Gre en Chris doen het ook op deze manier. Om te zorgen dat de uitgeademde lucht niet bij je bril kan komen, kun je de bovenkant van het mondkapje dichtplakken met een pleister.
Mocht dit allemaal niet helpen, dan zit er volgens Ahimsha nog maar één ding op: 'Je ogen laten laseren.'