background branding

Een ecologische kerstboom, wat is dat precies?

09122020kerstboom2.jpg

Het is voor veel mensen weer de tijd om de kerstboom in huis te halen. Tegenwoordig wordt er steeds meer aandacht besteed aan duurzame kerstbomen, maar er bestaat ook zoiets als een ecologische kerstboom. Wat houdt dat precies in? Radar gaat in gesprek met kerstboomverkoper Peter de Mooy.

Bij ecologische kerstbomen worden er tijdens het produceren geen chemische stoffen en producten gebruikt. Daarnaast wordt alles handmatig gedaan.

'Er worden geen chemische stoffen gebruikt'

'Een kerstboom groeit de eerste drie jaar altijd alleen maar in de breedte. Pas daarna gaat hij de lucht in,' aldus De Mooy. 'Als je de boom dan niet remt wordt hij heel kaal aan de bovenkant. Dit remmen wordt normaal gesproken gedaan met een speciale chemische stof, maar bij ecologische kerstbomen wordt dit handmatig gedaan, door de sapstromen boven in de boom dicht te knijpen.'

'Een ecologische kerstboom bevat meer wild'

Ook de percelen van de boom worden bij ecologische kerstbomen handmatig schoongehouden. Er wordt dus geen gif gebruikt. Hierdoor komt er veel ongedierte op de boom af. 'Een ecologische kerstboom bevat ongeveer 30 tot 40 procent meer wild. Dit is weer goed voor het wildbestand', zo vertelt De Mooy. 

De Mooy werkt samen met een ecologische kwekerij uit Denemarken. Daar is het verplicht om na het kappen van dennenbomen er nieuwe voor in de plaats te planten. Die nieuwe bomen nemen weer CO2 op, waardoor de CO2-uitstoot in balans blijft. Bij een normale kwekerij duurt het altijd even voordat zij nieuwe bomen planten, maar in Denemarken is het dus verplicht om evenveel bomen te planten als dat er weggehaald worden.

Is een ecologische kerstboom beter dan een duurzame kerstboom?

Volgens De Mooy maakt het voor de kerstboom zelf in principe niks uit. Maar voor de omgeving is het wel beter. 'Je produceert een schone boom, zonder pesticiden en kunstmest. Het is niet alleen duurzaam verhandelen, maar het is ook duurzaam kweken.'

Deze kerstbomen zijn plusminus acht euro duurder

De ecologische kerstboom is voor de consument plusminus acht euro duurder dan een normale kerstboom. En de vraag is of mensen dat er voor over hebben. Voor De Mooy is dit het eerste jaar dat hij in ecologische kerstbomen handelt en hij merkt dat er nog niet veel vraag naar is. 'Dit kan komen omdat er in Nederland nog niet veel bekend is over deze soort dennenbomen, maar het kan ook dat mensen het geld er gewoon niet voor over hebben', aldus de kerstboomverkoper. De Mooy loopt met zijn ecologische kerstbomen ongeveer vier jaar voor op de meeste kwekerijen. Maar uiteindelijk is het plan dat alle kerstbomen ecologisch gaan worden gekweekt.

Zie ook: 'Een echte kerstboom zit vol landbouwgif', wat zijn de alternatieven?