Een fototoestel kopen: hier moet je op letten

camera-20190830.jpg

Als je een camera wilt kopen kun je soms door de bomen het bos niet meer zien. Elektronicawinkels bieden verschillende soorten aan, maar welke camera is geschikt voor jou? Wil je graag portretfoto's maken of memorabele vakantiekiekjes? Radar helpt je door een aantal zaken op een rij te zetten waar je rekening mee moet houden.

Camera's verschillen in grootte, functionaliteit, zoombereik, megapixels en de fotokwaliteit die ze leveren. Welk toestel voor jou geschikt is hangt af van wat je met de camera wilt doen. Voordat je een fototoestel koopt is het daarom handig om de verschillende eigenschappen voor jezelf helder op een rij te hebben.

De Consumentenbond, Kieskeurig.nl, Zoom.nl en fotograaf Thijs Schouten geven adviezen waar je op moet letten.

De compactcamera: gebruiksvriendelijk en klein

Een compactcamera is vrij licht en klein waardoor je hem makkelijk kunt meenemen, zegt Schouten. Het toestel heeft veel voorgeprogrammeerde instellingen waardoor je zonder veel ervaring toch mooie foto's kunt maken. Een ander voordeel is het grote zoombereik van de camera. De camera maakt gebruik van een optische zoom, hiermee kan je inzoomen zonder kwaliteitsverlies. Een belangrijk nadeel is dat je de lens (ook wel 'objectief' genoemd) niet kan verwisselen. Hierdoor zit je vast aan de ingebouwde lens. Ook het aansluiten van een externe flitser is vaak niet mogelijk.

Binnen de categorie 'compactcamera' zijn verschillende soorten te onderscheiden:

  • Travelzoom: Een travelzoom-camera is het kleinst en heeft een redelijk zoombereik. Het toestel is daarom makkelijk mee te nemen als je op reis gaat.
  • Superzoom: Een superzoom-camera heeft een groter zoombereik dan de travelzoom en is qua formaat ook groter. Ideaal als je ver wilt kunnen inzoomen.
  • Onderwater: Een onderwatercamera is geschikt als je in extreme (weers)omstandigheden wilt fotograferen. Deze outdoorcamera is val- en vochtbestendig, wat handig is voor vakantiegangers. Volgens de Consumentenbond werkt de bediening vaak wat minder prettig omdat de knoppen en aansluitingen ook waterbestendig moeten zijn. Bovendien: door de robuustheid van de camera vermindert de fotokwaliteit.
  • Geavanceerde compactcamera: De geavanceerde compactcamera heeft veel instelmogelijkheden en is daarom geschikt als je de kwaliteit van de foto belangrijk vindt. Hoewel het zoombereik aanzienlijk minder is, kan het toestel goed fotograferen bij weinig licht.

De spiegelreflexcamera: professioneel en nauwkeurig

Het grootste verschil met een compactcamera is dat een spiegelreflexcamera meer instellingsmogelijkheden heeft en dat de lens wel verwisselbaar is. Verder maakt de camera gebruik van een 'spiegelhuis' waardoor hetgeen dat je wilt fotograferen ook echt door de lens te zien is. In tegenstelling tot een compactcamera is een spiegelreflexcamera groter en zwaarder. Het voordeel is dat je de camera zelf kan samenstellen. Je koopt namelijk de body (het gedeelte wat je vasthoudt) waar je vervolgens accessoires aan kunt toevoegen zoals externe flitsers, accu's of andere cameralenzen.

De systeemcamera: snel foto's maken

Ook de lens bij een systeemcamera is verwisselbaar. Het verschil met een spiegelreflexcamera is dat dit type toestel geen spiegelsysteem heeft. Bij een systeemcamera kijk je op het scherm of door een elektronische zoeker naar het onderwerp. Volgens Schouten is het voordeel hiervan dat je snel een foto kunt maken. Deze camera is dan ook geschikt als je bewegend beeld wilt vastleggen.

Scherm en zoeker

Op het scherm van je camera zie je het beeld dat wordt vastgelegd, verschillende menu's en instellingen. Let op: wat je op het scherm ziet hoeft niet altijd exact overeen te komen met de kwaliteit van de foto. Sommige camera's hebben een aanraakscherm (touchscreen). Verder kan een camera voorzien zijn van een kantelbaar of draaibaar scherm. Dit kan handig zijn als je foto's wilt maken vanuit een lastige hoek of wanneer je jouw camera boven je hoofd wilt houden.

Als je kijkt door de zoeker zie je direct het beeld van de lens. Het voordeel is dat je een goed beeld krijgt van wat op de foto te zien zal zijn. Een ander voordeel is dat je geen last hebt van de felle zon. Ook voor mensen met een leesbril is een zoeker handig omdat die vaak instelbaar is op sterkte.

Beeldsensoren, lenzen en megapixels: de fotokwaliteit

De fotokwaliteit wordt vooral bepaald door de beeldsensor, de lens en het aantal megapixels. De sensor vangt het licht op en zet dit om in een digitaal signaal. Sensoren bepalen het beeldformaat, de resolutie en de scherptediepte in de foto. In het algemeen geldt: hoe groter de sensor, des te mooier de foto. Grote sensoren zijn vaak wel duurder.

Hoe kies je een geschikte lens? Als je foto's wilt maken bij weinig licht moet je op de lichtsterkte van de lens letten. Die staat aangegeven op de lens met getallen achter de 1 met de dubbele punt (bijvoorbeeld 1:3.5-5.6). Een laag getal betekent dat veel licht de beeldsensor bereikt. Volgens de Consumentenbond zijn lage getallen beter voor je foto. De lichtsterkte gaat wel achteruit als je inzoomt.

Verder: wat moet je weten over megapixels? Velen denken dat een hoger aantal megapixels beter is voor de kwaliteit van de foto. Dat is niet helemaal waar. Het hangt namelijk af van wat je met de foto wilt doen. Is je foto enkel bestemd voor een post op Instagram? Dan heb je genoeg aan weinig megapixels. Ga je grote prints afdrukken? Dan heb je een camera nodig met een hoog aantal megapixels.

Zoombereik

Inzoomen betekent dat je het onderwerp van je foto dichterbij brengt zonder dat je zelf dichterbij het onderwerp gaat staan. Het belangrijkste wat je moet weten is dat een camera met veel zoom een kleine beeldsensor heeft waardoor de fotokwaliteit minder wordt. Ga daarom na wat je belangrijk vindt voor je foto: een goede kwaliteit of het onderwerp duidelijk in beeld krijgen.

Fotocamera's met wifi, bluetooth of GPS

Wil je jouw foto's uiteindelijk online delen, bijvoorbeeld met je vrienden via sociale mediakanalen? Als je een camera met wifi aanschaft, kan je foto's draadloos overzetten van je camera naar je computer of smartphone. Sommige camera's die dit niet ondersteunen hebben een wifi-adapter. Deze plug je in je camera waardoor je ook zonder ingebouwde wifi foto's draadloos kan overzetten.

Camera's met bluetooth zetten foto's automatisch op je smartphone. Het voordeel ten opzichte van wifi is dat het contact tussen smartphone en fotocamera niet wegvalt als je tussendoor een wifinetwerk gebruikt. Je kunt natuurlijk ook gewoon kiezen om een usb-kabel of kaartlezer te gebruiken. Een ingebouwde gps-verbinding legt ook de locatie vast waar je de foto hebt gemaakt.

Handige tips: extra accu en geheugenkaart

Naast de aankoop van de camera zelf is het raadzaam om deze tips te volgen:

  • Koop een extra accu.

Sta je op het punt om een foto te maken, is je accu leeg. Met een extra accu op zak kan je de camera blijven gebruiken zonder te hoeven wachten totdat die weer is opgeladen. Originele accu's zijn prijzig, maar wel veiliger dan alternatieve en naamloze accu's. De Consumentenbond waarschuwt voor illegale kopieën van accu's, de kwaliteit is minder en je hebt geen garantie. Volgens de Consumentenbond kun je illegale accu's herkennen aan de ongewoon lage prijzen en de slechte kwaliteit van de verpakking.

  • Koop een extra geheugenkaart.

De geheugencapaciteit op de geheugenkaart bepaalt hoeveel foto's en video's op de kaart passen. Denk daarom na over de foto's die je wilt maken. Niet iedere foto is even groot. Zo is een foto met veel megapixels een groter bestand dan een foto met weinig megapixels. Je kan overwegen om de geheugencapaciteit te spreiden. In plaats van een kaartje van 64 gigabyte aan opslag, kan je twee kaartjes van 32 gigabyte kopen. Als een van de twee zoek raakt of crasht, heb je het andere kaartje nog met foto's. Zo spreid je het risico dat alle foto's verloren gaan.

Bron: Consumentenbond / Kieskeurig.nl / Zoom.nl / Thijs Schouten Fotografie