Een 'goed' doel? Waar kun je op letten?

geldgevengoeddoel780.jpg

Via goede doelen kun je de wereld een handje helpen. Maar hoe weet je of het geld dat je doneert ook goed terechtkomt? We vragen het aan het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) en in onze Radar WhatsApp-groep.

Het CBF houdt al ruim 90 jaar toezicht op de geldinzameling van goede doelen. Ze hebben ook een keurmerk ontwikkeld, waardoor je snel en gemakkelijk kunt zien of de organisatie juist handelt. In totaal hebben nu 475 organisaties een erkenning van het CBF.

Keurmerk

Goede doelen krijgen een keurmerk wanneer zij transparant zijn, de financiën goed worden beheerd, de doelstellingen en activiteiten duidelijk zijn en het gedoneerde geld ook echt goed terecht komt. Dit houdt in dat het overgrote deel van het geld gebruikt wordt om de doelen te bewerkstelligen, en niet gaat naar bijvoorbeeld salarissen.

ANBI

We vroegen in de Radar WhatsApp-groep waar mensen op letten wanneer zij geld geven aan een goed doel. Lia en Ineke zeggen op de ANBI-status te letten. ANBI staat voor Algemeen Nut Beogende Instelling. Dit is een status die uitgedeeld kan worden door de Belastingdienst. Hierbij kan worden gelet op transparantie van de organisatie en dat minimaal 90 procent van het doel en de werkzaamheden van algemeen belang zijn, en dat de organisatie geen winst maakt.

Eigen initiatief

Wanneer je via een reclamespotje of gewoon vanuit jezelf een goed doel wilt steunen, kun je dit eenvoudig via internet doen. Velen in de WhatsApp-groep zeggen een organisatie te kiezen waarbij ze zich goed voelen, en in veel gevallen zijn dit doelen die dieren of kinderen helpen. Sommigen zeggen ook organisaties steunen die dichtbij henzelf staan, bijvoorbeeld omdat een ziekte in de familie voorkomt. Om zeker te weten dat het doel doet wat jij wilt, kun je een paar dingen checken voordat je geld doneert.

Allereerst kun je het jaarverslag bekijken, zegt het CBF. Geeft de organisatie het geld uit aan dingen die jij belangrijk vindt? En zijn er geen gekke kostenposten? Ook Inge zegt, via WhatsApp, dit te doen: ‘Ik beoordeel het jaarverslag. Doelen waarbij de directie meer verdient dan modaal steun ik liever niet. Ook kijk ik naar reserves, ik vind dat die klein moeten zijn. Ten slotte kijk ik naar welk percentage van het geld daadwerkelijk wordt besteed aan het doel.’

Een directie die te veel verdient, is voor velen een obstakel, zo blijkt uit de WhatsApp-groep. Onder andere Marlies, Stefanie, Marco en Ida vinden dat er ‘teveel aan de strijkstok blijft hangen’. Dit weerhoudt hen ervan om aan goede doelen te doneren. Anderen, zoals Anita, Ineke en Maurice, checken eerst het salaris van de directie en beslissen deels op basis hiervan of zij het goede doel willen steunen.

Daarnaast zegt het CBF dat je kunt kijken of (grote) organisaties een controleverklaring hebben. Zo weet je zeker dat een accountant de financiën goed controleert en het geld goed terecht komt.

Collectanten

Met behulp van collectanten kunnen eenmalige donaties worden opgehaald. Er wordt vaak gecollecteerd voor grote organisaties die veel mensen kennen. Twijfel je echter of de collectant of de organisatie wel echt is? Dan kun je een paar dingen doen.

Je kunt allereerst kijken op het collecterooster van jouw gemeente, zegt het CBF. Goede doelen moeten een collectevergunning hebben, anders mogen zij niet collecteren. Je kunt via het CBF of jouw gemeente dit rooster opzoeken, en zo dus kijken van welke organisaties je een collecte kunt verwachten. Deze tip wordt ook gegeven door Marian en Gerda via WhatsApp. Marian zegt: ‘Ik let meestal op de aankondiging op tv of radio, zodat ik weet wanneer er gecollecteerd wordt.’

Peter zegt altijd om legitimatie te vragen. Collectanten moeten altijd een legitimatiebewijs van de betreffende organisatie bij zich hebben. Je kunt hier dus altijd om vragen.

Ten slotte zegt het CBF dat je kunt controleren of de collectebus gesloten en verzegeld is.

Als de verzegeling niet meer intact is, dan is de collectebus tussentijds opengemaakt.

Werving

Wanneer een straat- of deurwerver naar je toekomt en je twijfelt over de echtheid, vraag dan, net als bij een collectant, om de legitimatie. Daarnaast kun je zo veel mogelijk vragen stellen; een oprechte werver geeft waarschijnlijk graag antwoord. Ten slotte moet op het formulier van de betreffende organisatie een mobiel én een vast nummer staan, zegt het CBF. Als er alleen een mobiel nummer staat, check het goede doel dan in het Register goede doelen van het CBF; een goed doel hoort altijd ook een vast nummer te hebben.

Wanneer je aan een (voor jou) onbekend doel wilt doneren, zoek de organisatie dan eerst via internet op. Zo weet je dat de organisatie echt bestaat en kun je helpen!

Bron: CBF