Een hond als huisdier, hoeveel geld en tijd kost dat?

Hond_huisdier.jpg

Als je twijfelt om een hond in huis te nemen, is het handig om te kijken wat een hond eigenlijk kost. Denk hierbij niet alleen aan de vraag hoeveel geld je nodig hebt, maar houdt ook rekening met een tijdsinvestering die zo'n viervoeter vergt.

Naast de aanschaf van het dier en het voer komen er nog heel wat andere kosten bij kijken. Daarnaast kost een hond natuurlijk ook tijd. Wat moet je weten over tijd en geld? Radar zet het op een rij.

Aanschaf

Alleen al de aanschafprijs kan heel erg variëren. Wil je een pup of een volwassen hond? Eén met of zonder stamboom? En haal je de hond uit het asiel, bij een fokker of particulier? Daarnaast verschillen de prijzen per ras enorm. Om een kleine indicatie te geven hebben wij de gemiddelde aanschafkosten op een rijtje gezet:

  • Pup met stamboom: +/- 1250 euro
  • Pup zonder stamboom: +/- 450 euro
  • Asielhond (volwassen): +/- 150 euro

Eenmalige kosten

Je ben nog niet klaar als je de hond eenmaal in huis hebt. Je moet verschillende dingen aanschaffen voor je viervoeter, waaronder een mandje of kleedje, halsband en riem, etensbak en drinkbak, een speeltje en een borstel. Daarnaast doe je er goed aan om een hond te laten chippen en één of meerdere cursussen te volgen. Voor al deze zaken ben je gemiddeld 170 euro kwijt.

Terugkerende kosten

Dan moet je dier natuurlijk nog eten, betaal je hondenbelasting (dit verschilt per gemeente), je vervangt af en toe een speeltje en moet je op reguliere basis met hem naar de dierenarts. Al deze kosten zijn gemiddeld 580 euro per jaar.

Overige kosten

Mocht je besluiten om meer uit te willen geven, dan kan dat natuurlijk altijd. Wil je je hond verzekeren, doe je een vervolgcursus, laat je je hond trimmen, of maak je gebruik van een pension of uitlaatdienst? Dan kan je honderden euro’s meer kwijt zijn. Daarnaast moet je beslissen of je je hond laat castreren. Ook in deze kosten zitten grote prijsverschillen.

Een dier kan natuurlijk ook nog ziek worden. Als je niet op kan draaien voor de onverwachte (dierenarts)kosten, moet je wellicht nog een keer nadenken of het een goed idee is om een hond in huis te nemen.

Een hond kost tijd en aandacht

Naast het geld moet je ook nagaan of je genoeg tijd hebt voor een hond. Een hond is nou eenmaal tijdrovend. Niet alleen moet een hond vier keer per dag worden uitgelaten (soms tot twaalf keer op een dag bij een puppy), maar een hond is een roedeldier en houden van gezelschap. Ze vragen dan ook veel persoonlijke aandacht; aaien, spelen, geknuffel en simpelweg je aanwezigheid.

Het verschilt per ras en opvoeding hoe lang een hond alleen thuis kan zijn, maar ga uit van maximaal 6 uur. Dat betekent dat je soms een keer iets eerder van een feestje weg moet om je hond uit te laten, of tussendoor even snel langs huis moet voor een aai.

Puppy’s opvoeden

Het opvoeden van een puppy is een fulltimebaan voor +/- drie weken. Ook als een pup slaapt (wat hij waarschijnlijk 16-18 uur op een dag doet) moet je hem in de gaten houden. Op momenten dat je pup wel wakker is heeft hij al je aandacht nodig.

Tijd die je dagelijks kwijt bent

Gemiddeld ben je aan je volwassen hond 2-3 uur per dag kwijt. Ook dit verschilt per ras en leeftijd. Ga ervanuit dat je ten minste één keer per dag een lange wandeling van minimaal een half uur met hem maakt en laat je hond vier keer per dag uit. Daarnaast merk je, als je er genoeg op let, vanzelf hoeveel aandacht je hond nodig heeft.

Bron: LICG / Hondenbescherming