Een inzittendenverzekering die een whiplash niet dekt? Dat willen mensen niet (maar hebben sommigen wel)

inzittendenverzekering-780.jpg

Wanneer door een auto-ongeluk klachten ontstaan die leed en pijn veroorzaken, dan wil je dat deze schade wordt vergoed via je inzittendenverzekering. Die heb je tenslotte niet voor niets. Maar sommige schade is niet aantoonbaar via foto's. Denk aan RSI, een whiplash of een angststoornis. Er zijn verzekeraars die dit soort schade niet vergoeden. 83 procent van ruim 13.500 ondervraagden met een inzittendenverzekering weet niet wat hun eigen verzekeraar in dit geval doet. Terwijl 86 procent het wel belangrijk vindt dat dit soort schade vergoed wordt.

Radar ondervroeg ruim 13.500 mensen met inzittendenverzekering voor hun auto. Een inzittendenverzekering vergoedt de schade van mensen die bij jou in de auto zitten wanneer er een ongeluk gebeurt. Maar ook de schade van jouzelf, als bestuurder, wanneer jij schuld hebt aan het ongeluk. Het gaat hierbij niet alleen om schade aan spullen, maar ook om schade vanwege lichamelijk letsel, of overlijden.

Van de 13.500 mensen met een inzittendenverzekering weet 81 procent niet precies wat de inzittendenverzekering wel en niet dekt. Slechts 19 procent zegt het wel vrij precies te weten.

Niet aantoonbaar = niet vergoed

Niet iedere inzittendenverzekering is hetzelfde. Zo is het maar de vraag of je verzekeraar schade vergoedt als door een ongeluk klachten ontstaan die psychisch zijn, of op een andere manier lastig aan te tonen. Heb je een gebroken been, dat is er doorgaans geen discussie: dat is een duidelijke diagnose. Maar soms hebben mensen klachten die niet aantoonbaar zijn. Denk aan RSI, een whiplash of een chronisch pijnsyndroom: er is wel pijn, maar de afwijking kan niet via een scan of arts worden vastgesteld. Ook psychische aandoeningen zoals depressie, burn-out, angst- en paniekstoornissen en psychosomatische klachten zijn lastig te 'bewijzen'.

Ik ga er van uit dat ik goed verzekerd ben. Het is immers duur genoeg
- Deelnemer aan het onderzoek

De overgrote meerderheid, 83 procent, vindt het belangrijk dat hun inzittendenverzekering dergelijke schade verzekert, wanneer door een ongeluk klachten ontstaan die psychisch of niet aantoonbaar zijn. Een nog grotere groep, 86 procent, weet echter niet of de huidige verzekeraar dit vergoedt. Slechts 7 procent geeft aan dat dit bij hen verzekerd is, een even kleine groep geeft aan dat het bij hen juist niet vergoed wordt.

Verzekeraar kan tussentijds wijzigen

Al zijn er geen garanties: je autoverzekeraar kan namelijk tussentijds de voorwaarden wijzigen. Meer dan de helft (54%) van de ondervraagden met een inzittendenverzekering wist dat niet. Wanneer dit gebeurt, moet de verzekeraar je hier wel van op de hoogte brengen. 61 procent zegt de voorwaarden in zo'n geval (opnieuw) door te lezen, 39 procent doet dat niet.

Verzekeraars zouden de belangrijkste voorwaarden onder de aandacht moeten brengen. Zo hoeft je niet alle voorwaarden te lezen
- Deelemer aan het onderzoek

Nog geen kwart (24%) zou bij de verzekeraar blijven als deze psychische klachten en (andere) klachten die niet aantoonbaar zijn, niet (meer) zou vergoeden. 22 procent zou zeker weten weggaan, de grootste groep, 54 procent, weet niet hoe ze zouden reageren. 'Over wijzigingen zou ik altijd wat langer willen nadenken', verklaart een respondent dit antwoord. Het gaat de ondervraagden niet per se om de hoogte van de premie. Want als ze zouden kunnen kiezen voor een inzittendenverzekering die géén psychische en (andere) niet-aantoonbare klachten vergoedt, maar wel een stuk goedkoper is, dan zegt slechts 24 procent dat ze daar voor zouden gaan. 41 procent zou dat niet doen, en nog eens 35 procent weet niet wat ze zouden doen.

In de uitzending van Radar besteedt Fons aandacht aan de inzittendenverzekering van Promovendum, die de whiplash en andere klachten die niet lichamelijk aantoonbaar zijn uitsluiten in hun verzekering:

Radar Checkt!: Promovendum dekt whiplash en burnout niet

Over het onderzoek naar inzittendenverzekeringen

De vragenlijst naar inzittendenverzekeringen voor je auto werd tussen 30 september en 4 oktober 2021 ingevuld door 13.596 mensen die zelf zo'n verzekering hebben lopen. De meerderheid van deze groep is lid van het Radar Testpanel, een groep van meer dan 75.000 mensen verspreid over het land. Wil jij ook je ervaring en mening laten meetellen? Geef je (gratis) op, dan sturen wij jou in vervolg ook een uitnodiging om deel te nemen aan onze vragenlijsten.