background branding

Een kartonnen uitvaartkist: dit zijn de voor-en nadelen

kartonnen uitvaartkisten.jpg

Steeds meer mensen kiezen voor een duurzame uitvaart. Zij worden begraven zonder kist óf met een kist van milieuvriendelijk materiaal. Een optie is de kartonnen uitvaartkist. Hoe werkt dat en hoe duur is het? Radar zocht het voor je uit.

Een kartonnen uitvaartkist

Een kartonnen uitvaartkist kun je al bestellen vanaf honderd euro. Je hebt ze in verschillende maten en kleuren. Vaak is de kist al een dag nadat je de bestelling hebt geplaatst in huis. Radar stelt René van der Woerd, leverancier van uitvaartkisten, vragen over de kartonnen uitvaartkist. 

Wat zijn de voor-en nadelen van een kartonnen uitvaartkist?

“Het voordeel van een kartonnen uitvaartkist is dat het een natuurvriendelijke uitvaartkist is die snel weer terug wordt opgenomen in de natuur”, licht Van der Woerd toe. De kist is dus biologisch afbreekbaar en daarmee geschikt voor een natuurbegraafplaats. Ook is de kartonnen uitvaartkist vaak goedkoper dan uitvaartkisten van andere materialen. 

Het nadeel van een kartonnen uitvaartkist is dat karton reageert op water. “Vocht en karton gaan niet goed samen”, vertelt Van der Woerd. “Wij geven aan dat er pas ingekist kan worden op de dag van de uitvaart, dit in verband met het vocht wat vrijkomt uit het lichaam maar ook vanuit de koeling."

Indien een nabestaande kiest voor een kartonnen lijkkist, zijn er dan nog speciale aanpassingen in het proces van opbaren, de uitvaart of ceremonie en het begraven/cremeren?

Een kartonnen uitvaartkist is zowel geschikt voor een crematie, als voor een begrafenis. Moet je, wanneer je kiest voor een kartonnen uitvaartkist, een uitvaart hierop aanpassen? “De kartonnen uitvaartkist heeft geen speciale aanpassingen nodig in het gehele proces.Wel kan het opbaren pas op de dag van de uitvaart. Bij crematie dient daarnaast een nat laken op de uitvaartkist gelegd te worden voordat de uitvaartkist de oven in gaat.”

Zijn kartonnen uitvaartkisten toekomstbestendig?

Volgens Van der Woerd worden kartonnen uitvaartkisten “redelijk vaak gebruikt.” Of de kartonnen uitvaartkist ook in de toekomst veel gebruikt zal gaan worden? “De kartonnen uitvaartkisten zijn zeker toekomstbestendig, dit omdat ze ook op een natuurbegraafplaats zijn toegestaan”, licht Van der Woerd toe. 

Ondanks dat de kisten met regelmaat worden afgenomen, denkt de uitvaartondernemer niet dat kartonnen uitvaartkisten de markt zullen “overnemen”, maar het zal zeker “goed aanwezig zijn”, denkt Van der Woerd. “Zoals nu ook al het geval is zal deze uitvaartkist zeker naast de andere afgenomen blijven worden.”

‘Stop mij maar in een doos’

Is het aan te raden een kartonnen uitvaartkist te gebruiken? “Het is altijd een keus van de familie. De uitdrukking “stop mij maar in een kartonnen doos (of kliko) komt nog weleens voor.”