Een kat als huisdier, hoeveel geld en tijd kost dat?

kat-28022019.jpg

Twijfel je over het nemen van een kat?. Dan is het handig om te weten wat zo'n ongeveer huisdier kost - niet alleen qua geld, maar ook qua tijd. We zetten een aantal katten-aandachtspunten op een rij.

Na de aanschaf heb je niet alleen voer nodig, maar komen er nog veel meer kosten bij kijken. Natuurlijk heb je een kat ook voor je plezier en wil je er tijd aan besteden, maar hoeveel tijd en aandacht heeft een kat nodig?

Aanschaf

Wil je een raskat met stamboom of een uit het asiel? De kosten voor deze katten kunnen honderden euro’s in aanschaf verschillen. Ook per ras lopen de kosten heel erg uiteen. Wij hebben de gemiddelde kosten op een rijtje gezet om het overzicht wat makkelijker te maken:

  • Raskitten met stamboom: +/- 750 euro
  • (Volwassen) kat uit het asiel: +/- 100 euro. Het asiel zorgt er meestal wel voor dat de dieren gechipt zijn, een medische keuring hebben gehad en voorzien zijn van de nodige inentingen.

Eenmalige kosten

Na de aanschaf ben je nog niet klaar. Als je het nieuwe gezinslid in huis hebt, moet hij wel ergens op kunnen slapen, ergens uit kunnen drinken en ergens mee kunnen spelen. De bijkomende eenmalige kosten voor onder andere de castratie, krabpaal, kattenbaken, eet- en drinkbak, bostel, kleedje en twee speeltjes komen neer op gemiddeld 250 euro.

Terugkerende kosten

Geloof het of niet, maar ook een kat moet eten. Daarnaast heb je grit nodig voor in de kattenbak en moet je kat af en toe naar de dierenarts voor vaccinaties, ontwormen en ontvlooien. Deze kosten liggen gemiddeld rond de 550 euro per jaar.

Overige kosten

Daarnaast kan je ervoor kiezen om je kat te verzekeren, chippen en registreren. Voor langharige katten is soms haarverzorging nodig. Ook moet je rekening houden met onverwachte dierenartskosten en een opvangplek als je op vakantie gaat. In deze kosten zitten hele grote prijsverschillen.

Tijd en aandacht

Naast geld kost een kat ook tijd. De ene kat heeft meer tijd nodig dan de ander, maar elke kat vindt het fijn om geaaid te worden. Hier ben je gemiddeld twee à drie uur per dag aan kwijt. Ook moet je de kat minimaal twee keer per dag eten geven en ervoor zorgen dat er altijd een bak met vers water klaarstaat. Maak ook elke dag de kattenbak schoon.

Kittens opvoeden

Een kitten moet heel veel leren. Socialisatie van een kitten is heel belangrijk. Laat je kat daarom kennismaken met mensen, andere katten, maar ook met honden en gekke of enge situaties, zoals vuurwerk. Als je dit niet doet, kan een kat gestresst raken als hij er ineens wel mee geconfronteerd wordt. Door stress kan een kat schuw worden.

Katten leren snel. Een kitten zal het al heel vlug doorhebben als je naar de keuken loopt, een bepaalde kast openmaakt en daar een blikje kattenvoer uithaalt. Hij weet dan al dat je voer voor hem pakt. Zeker als dit dagelijks op ongeveer hetzelfde tijdstip gebeurt.

Spelen met je kitten

Spel is voor kittens ook heel belangrijk. Speel daarom vaak met je kitten. Dit is niet alleen heel goed voor de ontwikkeling, maar ook voor jullie band. Helaas hebben kittens ook nagels. Het is logisch dat je diertje zijn nagels gebruikt tijdens het spelen, maar soms kan dat flink pijn doen. Om er daarom voor te zorgen dat je kat op latere leeftijd niet nog steeds zijn nagels gebruikt tijdens het spelen, is het belangrijk om te leren niet ruw te spelen. Stop daarom meteen als je kitten te ruw aan het spelen is. Op deze manier leert het diertje wanneer hij moet stoppen.

Bron: LICG / Dierenkliniek Kenaupark