Een mobiele airco, is dat verstandig?

20190723_mobiele_airco.jpg

Airconditioning is in Nederland nog in zeer weinig huizen beschikbaar. Erg warm is het hier vroeger namelijk nooit geworden. Toch komen tropische temperaturen steeds meer voor. Het is verleidelijk om dan ergens een gemakkelijk te installeren mobiele airco neer te zetten. Maar is zo'n mobiele airco wel de moeite waard? En hoe installeer je hem zo goed mogelijk?

Een mobiele airco werkt door warme lucht op te zuigen uit de ruimte waar hij staat en die te splitsen in warmere en koudere lucht. De koude lucht blaast hij terug de kamer in en de warme lucht gaat via een slang het raam uit. Die slang is altijd nodig, omdat voor het afkoelen van de lucht energie verbruikt wordt, die in warmte wordt omgezet. Die warme lucht moet zo goed mogelijk worden afgevoerd, anders maakt een mobiele airco je huis alleen maar warmer.

Bezwaren van mobiele airconditioning

Het feit dat een mobiele airco de warme lucht via een slang je raam uit blaast, heeft als nadeel dat je hiervoor dus een raam open moet hebben. De lucht die de airco aanzuigt, moet ergens vandaan komen en omdat je raam open staat, komt veel warme lucht van buiten weer naar binnen. Voor een deel zal dat zelfs de extra warme lucht zijn die de mobiele airco uitstoot.

Door deze technische bezwaren is een mobiele airco zeer inefficiënt, vooral in vergelijking met normale airconditioning. Ook zijn mobiele airco's volgens Joyce Donat van de Consumentenbond erg luid en niet erg geschikt om grote ruimtes te koelen.

Zo haal je het meeste uit je mobiele airco

Als de warmte je toch te veel wordt en je echt een mobiele airco wilt aanschaffen, heeft Joyce Donat nog wel twee tips:

  • Gebruik de mobiele airco bij een raam in de schaduw. Dan zuigt hij minder warme lucht naar binnen.
  • Probeer het raam waar je de uitlaatslang doorheen steekt zoveel mogelijk luchtdicht te maken. Dek bijvoorbeeld de rest van het open raam af met bijvoorbeeld een zeil en plak die om de slang heen. Zo kan er niet door hetzelfde raam weer warme lucht naar binnen komen.

Andere manieren om je huis koel te houden tijdens de hittegolf

Radar heeft nog enkele tips om zonder een energieslurpend luid apparaat je huis in de zomer koel te houden:

  • Er bestaan speciale warmtewerende gordijnen. Deze gordijnen weerkaatsen hitte beter en voorkomen dat het zonlicht je huis opwarmt.
  • Zonwering, zowel binnen als buiten je huis, houdt het warme zonlicht tegen.
  • Houd je ramen zoveel mogelijk dicht. Vooral als je huis goed geïsoleerd is, voorkomt dit dat warme lucht je huis binnenkomt.
  • Zet je ramen pas weer open als het buiten kouder is dan binnen. 's Nachts kan je huis dan afkoelen en overdag kun je die koelte binnen vasthouden.

Heb jij nog goede tips om je huis koel te houden in de zomer? Deel ze hieronder!

Dit artikel is gepubliceerd op 24 juli 2019 en door de redactie geactualiseerd op 19 juni 2020.