Een nieuwe laptop kopen: wat is voor jou de beste keuze?

laptop-windows-kopen-170728.jpg

Een goede laptop gaat jaren mee, maar uiteindelijk komt er een punt waarop je een nieuwe nodig hebt. Radar zet elf punten op een rijtje waar je rekening mee moet houden als je een nieuwe laptop koopt.

De keuze voor een nieuwe computer is vooral afhankelijk van wat voor type gebruiker je bent. Gebruik je een computer vooral om te surfen, het regelen van je bankzaken en tekstverwerking? Dan ben je ook prima af met een minder krachtige computer. Als je je computer ook gebruikt voor het uitvoeren van zware berekeningen, om zware games te spelen of video's te bewerken, kies dan voor een computer die een stuk krachtiger is onder de motorkap.

Desktop, laptop, tablet of iets er tussenin?

Allereerst moet je je afvragen of een laptop voor jou de beste keuze is. Als je de computer alleen thuis gebruikt, kan een desktop (vaste computer) ook een acceptabel alternatief zijn. Het voordeel van een desktop is dat je de computer altijd nog kan uitbreiden zodat hij sneller wordt en je voor hetzelfde geld een snellere computer kunt krijgen. Het nadeel is dat je een desktop niet zomaar mee op pad neemt. Daarnaast neemt een desktop op een vaste plek vaak veel ruimte in.

Een ander alternatief voor een laptop is een tablet. Tablets zijn meestal simpeler in gebruik, hebben over het algemeen een lange accuduur en zijn ook minder zwaar dan een laptop. Je pakt een tablet gemakkelijker op om even iets te bekijken. Het nadeel van een tablet, ten opzichte van een laptop, is dat tekstverwerken of het doen van je administratie een stukje lastiger is.

Dan is er ook nog een categorie producten die tussen een laptop en tablet inzitten. Dit zijn bijvoorbeeld laptops met een touchscreen, waarbij je het scherm volledig om kan klappen. Hierdoor heb je de gemakken van een laptop en een tablet. Wel is zo’n zogeheten hybride laptop wat duurder dan een gewone laptop. Ook is deze tussenvorm een stuk minder comfortabel vast te houden dan een tablet.

Windows (Microsoft), MacOS (Apple) of Chrome OS (Google)

De keuze voor een besturingssysteem is vooral een kwestie van smaak. Qua functionaliteiten hebben Windows en MacOS allebei hun eigen voor- en nadelen, maar in de basis zit je bij allebei goed. Wel is er een stuk meer keuze uit Windows-laptops, van goedkope plastic modellen tot luxe concurrenten voor de laptops van Apple.

Een alternatief voor Windows en MacOS is het besturingssysteem Chrome OS van Google. Dit is een heel licht besturingssysteem dat voornamelijk draait rond de internetbrowser. Op de meeste nieuwe modellen kun je ook Android-apps op installeren, maar die zijn vaak niet goed uitgewerkt voor gebruik op laptops. Qua functionaliteiten is Chrome OS dus beperkt, maar daar staat wel een lagere prijs tegenover. Meer over Chrome OS kun je hier lezen:

Wat is een Chromebook en wat kun je met Chrome OS?

Het juiste schermformaat en andere aspecten

Laptops met een schermdiagonaal van 10 tot en met 17 inch (25,4 tot en met 43 centimeter) zijn het meest gangbaar. Kies voor een formaat dat je prettig vindt werken. De voordelen van grotere laptops zijn dat de toetsenborden uitgebreider zijn en het scherm prettiger is om naar te kijken. Wel zijn grotere laptops meestal zwaarder en is de accuduur door het grote scherm korter.

Eventueel kun je ook een los beeldscherm of los toetsenbord aanschaffen. Hierdoor heb je thuis altijd een groot scherm en uitgebreid toetsenbord tot je beschikking, maar kun je nog steeds een laptop kopen die je makkelijk kunt meenemen. Als je hem alleen aan zo'n toetsenbord en scherm gebruikt, zou je natuurlijk ook kunnen overwegen of een desktopcomputer niet meer voor jou geschikt is.

Naast het formaat van het scherm, is het ook belangrijk om te kijken naar wat technische aspecten van het scherm. Een scherm met meer pixels (ofwel een hogere resolutie), ziet er scherper uit en kan veelzijdiger ingezet worden. Verder hebben laptops meestal schermen met tn- of ips-techniek. Tn is wat goedkoper dan ips, maar ips biedt over het algemeen wat mooiere kleuren en ziet er ook vanuit een hoek nog mooi uit.

Wel of geen touchscreen?

Van oudsher kun je een laptop besturen met behulp van een toetsenbord of muis. Tegenwoordig zie je echter steeds meer laptops met een touchscreen. Hierdoor kun je ook acties uitvoeren op je computer door met je vinger op het scherm te tikken. Het touchscreen komt over het algemeen het beste tot zijn recht als je het scherm volledig om kan klappen.

Op dit moment kun je alleen op sommige Windows-laptops gebruikmaken van een touchscreen. Echter zijn er maar weinig programma's geoptimaliseerd voor deze functionaliteit. Bovendien gaat een touchscreen ten koste van je accuduur en ben je meer geld kwijt in de aanschaf van je laptop.

Hoe lang gaat de accu mee?

Er zijn verschillende factoren die invloed hebben op de accuduur van een laptop. De belangrijkste hiervan is natuurlijk het formaat van de accu. Dat wordt meestal in wattuur (Wh) gemeten. In de basis zorgt een grotere accu uiteraard voor een langere accuduur.

Toch is de werkelijkheid iets complexer, want het maakt veel uit hoe zuinig de onderdelen in de laptops zijn. Een groot scherm, een snelle processor en andere aspecten kunnen de accuduur flink laten teruglopen. Fabrikanten beloven soms een bepaalde accuduur in uren, maar je kunt beter op zoek gaan naar onafhankelijke recensies om een beeld te krijgen van hoe lang het model in de praktijk meegaat.

Welke aansluitingen heb je nodig?

Welke randapparatuur wil je op je laptop kunnen aansluiten? Als je bijvoorbeeld de foto's van je digitale camera wilt overzetten, is een ingang voor sd-kaartjes behoorlijk handig. Voor een losse muis, een los toetsenbord of een harde schijf heb je meerdere usb-ingangen nodig. Let wel op voor het type USB. Veel accessoires werken nog met USB-A, terwijl er laptops met alleen USB-C-poorten verschijnen. Lees ook: Wat is USB-C en wat heb je er aan? Als je een extern scherm wilt aansluiten, is een HDMI-poort geen overbodige luxe. Via sommige USB-C-poorten kun je ook een scherm aansluiten, maar met veel ook weer niet. Met HDMI weet je het in ieder geval zeker.

Harde schijf

Qua opslagruimte op je computer zijn er twee gangbare types harde schijven. Een harde schijf (Hard Disk Drive of HDD) is de oudere variant die veel trager is dan Solid State Disk (SSD). SSD's zijn de afgelopen jaren veel goedkoper geworden en bijna alle laptops zijn er tegenwoordig mee uitgerust. Sommige laptops hebben wel nog een kleinere SSD om de programma's op te installeren met daarnaast een grote HDD waar je alles op kwijt kunt waarvoor je geen snelle opslag nodig hebt, zoals je documenten en foto's.

Werkgeheugen

Het werkgeheugen (random access memory of RAM) is het kortetermijngeheugen waar de computer alles neerzet wat hij op dat moment moet doen, zoals het besturingssysteem en de programma's die je open hebt staan.

Voor basisgebruik is 4 GB voldoende, maar als je meerdere programma's of internettabbladen tegelijk open hebt, is 8 GB verstandiger. Alleen als je veel zware dingen met je computer doet, zoals (uitgebreide) fotobewerking, of games draaien naast je andere programma's, is de sprong naar 16 GB op dit moment de moeite waard.

Processor

De rekenkracht in een computer komt uit de processor. Een gemiddelde gebruiker zit goed bij een Intel Core i5 of AMD Ryzen 5. Bij heel licht gebruik kun je eventueel ook met een Intel Core i3 uit de voeten. Intensieve laptopgebruikers kunnen het beste kiezen voor een Intel Core i7- of AMD Ryzen 7-processor.

Grafische processor

Sommige laptops worden ook geleverd met een extra grafische processor van Nvidia of AMD. In het dagelijks gebruik wordt je computer daar niet sneller van. Alleen als je games wilt spelen of aan zwaardere videobewerking doet, voegt zo'n grafische processor echt wat toe.

Wifi

Kies qua wifi minimaal voor de wifi-standaard 802.11ac (Wi-Fi 5). Bij oudere wifi-standaarden ligt de maximale internetsnelheid ook lager. Nieuwere laptops bieden ook Wi-Fi 6, wat een stukje sneller is. Deze laptops kosten niet meer dan modellen zonder deze nieuwere wifi, dus het is wel zo handig om te hebben. Dan kan je laptop weer een paar jaartjes extra mee. Meer informatie over wifi kun je hier lezen:

Wat is het verschil tussen Wi-Fi 4, 5 en 6?

Toch een tweedehandsje?

Wees voorzichtig met tweedehands laptops. Die zijn vaak een stuk minder snel dan recente modellen. Harde schijven zijn bijvoorbeeld pas zeer recent breed vervangen door ssd's en een een Core i5-processor van 8 jaar geleden haalt het bij lange na niet bij een recente variant.

Als je toch voor tweedehands wilt gaan, kijk dan eens naar een gebruikte zakelijke laptop. Veel bedrijven danken een laptop na 3 à 5 jaar af, waarna ze voor spotprijzen op de markt verschijnen. Deze zakelijke modellen zijn vaak wat minder aantrekkelijk vormgegeven, maar zitten wel degelijk in elkaar. Denk hierbij aan modellen als de Lenovo Thinkpad, HP Elitebook en Dell XPS-sereis.

Bron: ComputerTotaal / Consumentenbond / Android Planet