Een nieuwe richtlijn voor hoge bloeddruk: waar gaat dat toe leiden?

In Nederland slikken maar liefst 2,8 miljoen mensen geneesmiddelen om hun bloeddruk te verlagen. Sinds vorige week is er een nieuwe multidisciplinaire richtlijn onder meer voor artsen die bepaalt wanneer er medicatie voorgeschreven moet worden.

Waren bloeddrukverlagers vroeger medicijnen die je de rest van je leven moest blijven slikken, is dat nu niet meer de bedoeling. Volgens huisarts Judith Tjin-A-Ton, die betrokken was bij het opstellen van deze richtlijn, slikken veel mensen bloeddrukverlagers, maar dat moet dan wel terechte medicatie zijn: ‘Vroeger behandelde je als arts een ziekte. Men verwacht nu van de dokter dat je niet alleen een ziekte behandelt, maar ook dat je het voorkomt.’ Het persoonlijke gesprek tussen de arts en de patiënt is een belangrijk onderdeel geworden in de strijd om hart- en vaatziekten te voorkomen.  

Ruim 9500 mensen van het Radar Testpanel hebben onze enquete ingevuld en uit de antwoorden blijkt dat 64 procent van de mensen die medicijnen slikken om hun bloeddruk te verlagen, 66 jaar of ouder is.

Lees hier de volledige uitslag

Kansberekening

Volgens arts en hoogleraar Ivan Wolffers blijft de vraag of jij een hartinfarct krijgt een kwestie van kansberekening: ‘Het is een beetje als in de loterij. In het geval van bloeddrukverlagers moeten 850 mensen bloeddrukverlagers slikken om 1 hartinfarct te voorkomen. Dus dat betekent dat veel mensen ook onnodig de middelen gebruiken.’

Het risico op een hart- en vaatziekte kun je ook beperken door je leefstijl aan te passen. Dat is alleen niet voor iedereen even makkelijk. Er wordt gekeken naar of je rookt, je leeftijd, je bloeddruk, geslacht en je cholesterol. Huisarts Tjin-A-Ton zegt: ‘Ik probeer altijd een klinische overweging te maken en te kijken naar de patiënt of er leefstijlaanpassingen mogelijk zijn.’

Lees de gezamenlijke reactie van verschillende medische (beroeps-)organisaties

Bijwerkingen

Daarom wordt er nu meer ingezet op regelmatige controle, want bloeddrukverlagers kunnen flinke bijwerkingen geven. Zo spreken veel mensen over duizeligheid, maagklachten en is er ook een kans op diabetes.

Als je geen oproep hebt gehad van je huisarts en je slikt medicatie om je bloeddruk te verlagen, dan is het goed om je bij je huisarts te melden en een check te laten doen.

Forumreacties

23
  • Door Radar

In Nederland slikken maar liefst 2,8 miljoen mensen geneesmiddelen om hun bloeddruk te verlagen. Sinds vorige week is er een nieuwe multidisciplinaire richtlijn onder meer voor artsen die bepaalt wanneer er medicatie voorgeschreven moet worden. Bekijk het fragment uit de aflevering terug.

  • Door Cornelis7

Voortschrijdend inzicht Goed voor de portemonnee van de medicijn fabrikanten. Laat de mensen gewoon eerlijk kunnen kiezen tussen een kleine verhoging van de kans op een beroerte enerzijds en een hoop bijwerkingen anderzijds, zoals een verhoogde kans op kanker volgens https://www.ninefornews.nl/meest-gebruikte-medicijnen-kanker/: Langetermijngebruik van dit bloeddrukverlagende middel leidt tot een aanzienlijk hoger risico op huidkanker, aldus professor Anton Pottegard van de Zuid-Deense Universiteit. Zie ook: https://www.jaad.org/article/S0190-9622(17)32741-X/pdf

  • Door Lady1234

Ja net als dat voordurende meer gebruik van cholesterol verlagers. Dat die patiënten krom lopen van de pijn en spierzwakte wordt niet opgelet. En maar nog meer pillen voorschrijven.