Een op drie Nederlanders krijgt diabetes
Een op de drie Nederlanders krijgt ooit ouderdomsdiabetes. De helft van de bevolking komt in de voorfase van de ziekte en een op de elf moet ooit insuline gebruiken.
Dat meldt de NOS op basis van onderzoek van het Erasmus MC.
Preventie
De onderzoekers volgden 14 jaar lang ruim 10.000 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord. Volgens hen laat het onderzoek zien dat het belangrijk is al op jonge leeftijd te beginnen met preventie. Het gaat daarbij onder meer om gezond eten en voldoende bewegen.
Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte
Diabetes is de meest voorkomende chronische ziekte in Nederland. Type 2, ook wel ouderdomssuikerziekte genoemd, openbaart zich meestal pas later in het leven. De ziekte en het voorstadium ervan geven een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten, blindheid, nierziekten en dementie. Overgewicht, ongezond eten, roken maar ook erfelijke aanleg zijn de bekendste oorzaken van diabetes type 2.
Naarmate de leeftijd stijgt, daalt het risico op het krijgen van suikerziekte. Zo is bij tachtigjarigen die nog geen diabetes hebben, de kans op het krijgen van de ziekte nog maar een op tien.
Volgens de onderzoekers weten mensen vaak niet dat ze een voorstadium van de ziekte, ofwel verhoogde bloedsuikerwaarden, hebben. De kans dat deze groep de ziekte daadwerkelijk krijgt is vrij groot. Bij 45-jarigen ligt die kans op 75 procent.
Het andere type diabetes, type 1, treedt vaak al op jonge leeftijd op. Het lichaam stopt dan met het aanmaken van insuline.
Bron: ANP MediaWatch / NOS