Een piercing tegen migraineklachten: werkt het?

Op internet gaan allerlei verhalen de ronde over piercings die helpen tegen migraine. Met een daith- of een traguspiercing zou je de hoeveelheid migraineaanvallen kunnen verminderen. Radar zoekt uit of dit echt werkt.
Maar eerst, waar zitten de daith- en traguspiercing eigenlijk?
Daith- en traguspiercings worden allebei aan de binnenkant van je oor geplaatst. De traguspiercing gaat door het kleine stukje kraakbeen aan de voorkant van het oor, net voor de gehoorgang. De daithpiercing door het stuk kraakbeen daarboven.

Zo’n piercing zou een zenuw stimuleren
Op internet vind je twee verhalen over waarom deze piercings werken tegen migraine. Om te beginnen zouden de piercings een zenuw stimuleren: de nervus vagus. Dit is de langste zenuw van het autonome zenuwstelsel en heeft een aftakking in het oor. Tot zover klopt het, vertelt Ritu Saxena, neuroloog bij het hoofdpijncentrum van het Maasstad Ziekenhuis. “Maar het is geen zenuw die we aanpakken of stimuleren bij migraine. Als zo’n piercing de zenuw überhaupt al stimuleert.”
Verklaring twee: het werkt als een acupunctuurpunt
Ten tweede wordt de werking van de piercings vaak vergeleken met acupunctuur. De piercings zouden een specifiek drukpunt stimuleren, net als bij acupunctuurbehandelingen. Hierover kan Saxena eigenlijk niets zeggen. “In de conventionele geneeskunde maken we geen gebruik van drukpunten. Dat is een parallelle wereld waar ik eigenlijk niks van af weet.”
Placebo-effect is sterk bij migraine
Saxena gelooft niet dat de piercings werken tegen migraineklachten. En ook Nelleke Cools, directeur van het Hoofdpijnnet, staat sceptisch tegenover deze piercings. Beide geven aan dat er een vrij grote kans is op een placebo-effect. “Het is bewezen dat het placebo-effect een vrij grote rol speelt bij migrainebehandelingen”, legt Saxena uit. “Veel meer dan bij bijvoorbeeld clusterhoofdpijn.” De kans is dus aanwezig dat je daadwerkelijk minder last hebt van migraineklachten als je gelooft dat de piercing hiertegen helpt. Niet doordat de piercing echt werkt, maar door het placebo-effect.
Migraine komt in golven
“Daarnaast kunnen mensen spontaan periodes van meer en minder migraine-aanvallen hebben”, vertelt Saxena. “Als jij net een piercing hebt laten zetten in een periode waarin je al minder last zou hebben van migraine, dan lijkt het te werken.” Ook dan komt het dus niet door de werking van de piercing.
Complicaties dankzij piercing
Medisch gezien is er dus geen bewijs dat de daith- en traguspiercing werken tegen migraineklachten. “Bovendien blijkt uit onderzoek dat 35 procent van de mensen die zo’n piercing laat zetten, complicaties krijgt”, vult Cools aan. De piercing kan bijvoorbeeld gaan ontsteken en de huid kan scheuren of opzwellen.
Bronnen: Ritu Saxena, Nelleke Cools