background branding

Een rode wijnvlek verwijder je zo

201030 rode wijnvlek.jpg

Je hebt rode wijn gemorst, wat nu? Door de tannines zou de vlek heel hardnekkig zijn, maar met deze eenvoudige truc krijg je je shirt, bank of kleed weer helemaal schoon.

Een ongeluk is zo gebeurd, al was je nog zo voorzichtig. Geen nood: als je zout en witte wijn in huis hebt en snel handelt, zie je er straks niets meer van die rode wijnvlek. Belangrijk: wrijf nooit op de vlek, want daardoor dringt de wijn alleen maar dieper in je stof. Leg bij de volgende stappen liefst een krant onder de bevlekte stof ter bescherming.

Witte wijn en zout zijn je redding

 1. Deppen: Dep de bevlekte stof eerst droog met keukenpapier, of gebruik een lichtvochtige theedoek. Let op: ga niet wrijven, want dat maakt de vlek erger. 
 2. Witte wijn: Giet wat gekoelde witte wijn op de vlek. Trek de stof recht, zodat er geen plooien in zitten.  
 3. Zout: Bestrooi de vlek met zout. Wees niet zuinig en zorg dat de vlek volledig met zout bedekt is. Laat het vijf minuten intrekken. 
 4. Wegspoelen: Giet wat heet water (een grote theekop), met eventueel een beetje wasmiddel (niet meer dan een theelepeltje), van bovenaf op de vlek. Giet voorzichtig, maar zorg wel voor wat afstand: door de 'val' zal het water het zout en de wijn krachtiger wegspoelen. Gebruik bij delicate stof liever lauw water. Bij een hoogpolig vloerkleed kun je het resterende zout met een stofzuiger weghalen. 
 5. Herhalen: Is de vlek nog niet weg? Laat het drogen en probeer het opnieuw met gekoelde witte wijn, overvloedig zout en een beetje wasmiddel. 
 6. Naspoelen: Stop als dat kan, de stof in de wasmachine. Je kunt eerst met wat vlekverwijderaar inwrijven. Kun je de stof niet wassen, wees dan zeker dat je nog enkele keren naspoelt, zodat zeker alle wijn uit je stof weg is. De suiker uit de resterende wijn kan vuil en stof aantrekken en voor nieuwe vlekken zorgen. 

Of gebruik een van deze middelen

Heb je geen witte wijn? Gebruik dan witte keukenazijn en vervang het zout door baking soda (zuiveringszout). Blijf azijn gieten tot de bakingsoda (het mengsel zal bruisen) volledig is opgelost. Ook jonge, witte jenever kan soelaas brengen. Niets van dat in huis? Dan kan het met bruiswater of desnoods koud kraanwater. 

Nog een laatste: haarspray. Spuit een beetje haarspray op de vlek, laat het een kwartiertje intrekken en was dan de stof in de wasmachine, of spoel het uit met heet water. De haarspray hecht zich aan de wijn in de stofvezels. Het hete water spoelt beide substanties er samen eruit.

Oude vlek wegwassen

Merk je de vlek van rode wijn pas later op? Ook dan kun je de vlek nog uit je stof krijgen, al zal zout je niet meer kunnen helpen. 

 1. Papje: Maak een papje van baking soda met water. Gebruik alleen koud water. Geen baking soda? Neem dan wasmiddel. 
 2. Deppen: Gebruik een droge theedoek of spons om de vlek met het sopje te deppen. Bij lichte stof kun je ook wat bleekmiddel gebruiken. 
 3. Wrijven: Laat het even inwerken en ga dan wrijven – nu mag het. Blijf wrijven tot je de vlek niet meer ziet. 
 4. Spoelen: Spoel het schuim met heet (of lauw, bij delicate stof) water weg en laat de stof gewoon drogen.
 5. Wassen: Als dat kan, wrijf de stof met wasmiddel in en stop het in de wasmachine.