background branding

Een rolkoffer in het vliegtuig, wat zijn de regels?

Rolkoffer.jpg

Een korte vliegvakantie boeken is tegenwoordig bijna net zo makkelijk als een treinreis. Toch zijn er altijd een aantal dingen waar je op moet letten: doe op tijd je check-in, neem je identiteitsbewijs mee en… zorg dat je handbagage aan de vereisten voldoet.
 

Dat laatste blijkt in veel gevallen lastiger dan gedacht. De een neemt een rugtas mee, de ander een rolkoffertje. Bij dat laatste gaan helaas veel mensen de mist in omdat ze niet precies weten wat de regels daarvoor zijn. Dat is zonde, want bijbetalen is een dure grap en een slecht begin van je vakantie. Lees daarom deze Radar check voordat je gaat vliegen. 

Geen universele maatstaf

Helaas is er geen universele maatstaf voor de handbagage die mee mag worden genomen. In de praktijk betekent dit dat vliegmaatschappijen zelf mogen bepalen wat de grootte is van deze bagage. Veel websites adverteren echter wel met koffers die zogenaamd altijd mee mogen als handbagage. Dat zouden dan koffers moeten zijn met een afmeting van 40 x 30 x 20 cm, de kleinste toegestane handbagage die wij hebben gevonden. Let wel: bij de afmetingen wordt het geheel van de koffer meegenomen, dus ook de handvaten, wielen en andere externe onderdelen.

Gewicht

Het laatste dat je wil is dat je handbagage wel de juiste afmetingen heeft, maar het gewicht te zwaar is. Sommige vliegmaatschappijen hanteren geen maximumgewicht, maar zeker niet allemaal! Ben je toch je tas aan het controleren? Check dan meteen of er niet per ongeluk spullen in zitten die niet mee mogen in de handbagage. 

Accessoire

Naast je rolkoffer een rugtas mee, dat moet toch kunnen? Nou, dat scheelt dus ook per maatschappij. In veel gevallen is er maar één stuk handbagage toegestaan en zul je de rugtas in je rolkoffer moeten stoppen. Zorg er dan natuurlijk wel even voor dat je de spullen eruit hebt gehaald die je nodig hebt voor een comfortabele vlucht.