Een tijdelijk huurcontract: wat zijn de regels?
Woon jij in een huurwoning en heb jij een tijdelijk huurcontract? Dan gelden er andere regels dan bij een huurovereenkomst voor onbepaalde tijd. Heb je bijvoorbeeld recht op huurbescherming? En sta je na de huurperiode op straat? Radar sprak met de Woonbond.
De Wet doorstroming huurmarkt maakt het verhuurders sinds 1 juli 2016 mogelijk om meer tijdelijke huurcontracten aan te bieden, met als doel om de huurmarkt meer door te laten stromen. De Woonbond spreekt echter over draaideurcontracten: 'Met deze wet heb je niet een gewenste doorstroming, maar verleg je het probleem', zegt een woordvoerder. 'Er is al een tekort aan huurwoningen, en met deze nieuwe wet verdeel je opnieuw de schaarste.'
Daarnaast komen er veel onzekerheden bij kijken. Radar zet een aantal vragen over tijdelijke huurcontracten op een rijtje.
Heb ik met een tijdelijk huurcontract recht op huurbescherming?
Huurbescherming betekent dat wanneer je in een huurwoning woont, je hier niet zomaar uitgezet kan worden door de verhuurder. Bewoners van zelfstandige en onzelfstandige huurwoningen (zoals studentenkamers) hebben het recht op huurbescherming, óók als je een tijdelijk huurcontract hebt.
Op welke gronden kan de verhuurder mij uit huis zetten?
De huurder kan bij tijdelijke verhuur het contract tussentijds opzeggen. De minimale opzegtermijn voor huurders is een maand. De verhuurder kan dit niet.
Wel kan de verhuurder zich beroepen op ‘dringend eigen gebruik’. Dit betekent dat de verhuurder de woning dringend zelf nodig heeft en de woning wil betrekken. In dit geval is de verhuurder verplicht om passende woonruimte te bieden aan de huurder én de belangen van de verhuurder moeten zwaarder wegen dan die van de huurder.
Mijn huurcontract loopt bijna af, wat nu?
Als je een tijdelijk huurcontract hebt afgesloten vóór 1 juli 2016 eindigt het contract niet automatisch. De huurperiode loopt gewoon door, ook als de verhuurder de huur opzegt hoef je de woning niet te verlaten.
Heb je het tijdelijke huurcontract ná 1 juli 2016 afgesloten, dan eindigt de overeenkomst wél automatisch na de afgesproken periode. Deze periode is maximaal twee jaar bij zelfstandige woningen en vijf jaar bij onzelfstandige woningen.
De verhuurder kan het contract verlengen. Dit mag niet nogmaals een tijdelijk contract zijn, maar een huurcontract voor onbepaalde tijd. Is de verhuurder niet van plan het contract te verlengen, dan moet hij dit maximaal drie maanden voor het eind van de huurperiode schriftelijk laten weten en minimaal een maand.
De verhuurder en tevens eigenaar wil mijn woning verkopen, kan dat zomaar?
De woning kan verkocht worden door de verhuurder. Hij draagt dan de bestaande huurovereenkomst en alle verantwoordelijkheid over aan de nieuwe eigenaar. Dit betekent dus dat de huurders in de woning kunnen blijven. Koop breekt namelijk geen huur.
Ben jij in het huurcontract akkoord gegaan met beëindiging van de huur als de verhuurder de woning verkoopt? Dan nóg breekt koop geen huur. Deze bepaling is namelijk ongeldig.
Bron: Woonbond