Een vijfde van slachtoffers woninginbraak krijgt opnieuw bezoek van inbreker

inbreker-inbraak-14032019.jpg

Ruim een vijfde van de slachtoffers van woninginbraak kreeg in 2017 binnen een jaar opnieuw bezoek van inbrekers. Van de Nederlandse bevolking werd 2 procent (circa 287.000 mensen) slachtoffer van een woninginbraak of een poging daartoe.

Ruim drie kwart van de slachtoffers kreeg één keer te maken met (poging tot) woninginbraak, 15 procent twee keer en 7 procent drie keer of vaker. Dat blijkt uit de nieuwe analyse van de Veiligheidsmonitor 2017 door het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In de vakantiemaanden juli en augustus en de feestmaand december sloegen inbrekers het vaakst toe, in januari het minst vaak. De kans op herhaald slachtofferschap is het grootst in steden. In zeer stedelijke gemeenten lag dit percentage op 28, in niet-stedelijke gemeenten op 16.

Herhaalde slachtoffers hebben vaker alarm en rolluik

Mensen die meer dan eens ten prooi zijn gevallen aan inbrekers, voelen zich minder veilig. Van de herhaalde slachtoffers acht 61 procent de kans groot dat zij opnieuw inbrekers in hun domein krijgen, tegen 41 procent onder de eenmalige slachtoffers. Onder mensen die inbrekersbezoek bespaard is gebleven ligt dat cijfer op 8. Herhaalde slachtoffers voelen zich ook onveiliger in hun eigen buurt. Zij hebben vaker een alarm en rolluiken dan mensen die één keer of niet met inbraak te maken hebben gehad.

Inbrekers buiten houden

'Doel is om inbrekers buiten te houden. Alarminstallaties en rolluiken zijn prima als aanvullende maatregelen en om het veiligheidsgevoel te vergroten. Maar op het gebied van preventie zijn ze minder effectief en daarom ook niet in het PKVW-eisenpakket opgenomen. Rolluiken zijn overdag vaak open en relatief makkelijk open te breken. En een alarm gaat pas af als de inbreker al binnen is', zegt Susanne Schat, adviseur Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) en woninginbraken bij het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV).

'Inbraak is nooit voor 100% te voorkomen, maar goede beveiligingsmaatregelen verkleinen de kans tot wel 90%', zegt Schat. 'Het is voor inbrekers heel lastig om een woning die is beveiligd volgens de PKVW-eisen - met onder meer gecertificeerd hang-en-sluitwerk en goede buitenverlichting - binnen te komen.'

Lees ook: 13 tips om woninginbraak te voorkomen

Het aantal slachtoffers van inbraken daalt sinds 2013 jaarlijks licht.

Bron: ANP / Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV)