Eerlijke ganzenlever is van kreupele eend

Hotels en restaurants in Nederland die 'diervriendelijke foie gras' serveren, zetten hun gasten doorgaans de lever van ,,gedwangvoederde, kreupele of verwaarloosde eenden'' voor. Dat meldde Wakker Dier maandag. Samen met Radar deed de dierenwelzijnsorganisatie heimelijk onderzoek naar bio-eendenlevers.

In de uitzending van maandagavond toonde wij beelden van deze 'undercoveroperatie'. We lieten onder meer fragmenten zien van een boerderij in Spanje waar de eenden zouden worden gehouden. Volgens een woordvoerster van Wakker Dier leven de dieren zonder beschutting op een dorre vlakte in de Spaanse zon.

,,De laatste drie weken van hun leven zitten de eenden in een kooi en worden ze gedwangvoederd met een pap van mais en eendenvet.''De camera registreerde dat de vogels een buis in de strot krijgen geduwd om ze vol te spuiten met voedsel. Dit om de lever abnormaal te doen vergroten. De gerenommeerde restaurants melden hun gasten echter dat ze zichzelf uit vrije wil volproppen.

Een vleesleverancier van 'eerlijke' foie gras ontkent niet dat er op de Spaanse boerderij wordt gedwangvoederd, maar zei dat het voedsel minder diep in de eend wordt gestopt dan bij andere bedrijven. Een aantal restauranteigenaren reageerde geschokt op de beelden.,,Ook diervriendelijke foie gras komt van mishandelde eenden'', concludeert Wakker Dier. De organisatie voert al jaren, met succes, actie tegen foie gras. Veel winkel- en horecabedrijven hebben de ganzen- en eendenlevers uit het assortiment gehaald. Bovendien weigeren veel mensen de delicatesse te eten.

Bekijk hier de uitzending.


Bekijk hier de uitzending.