Eerste hulp bij het reizen met de nieuwe NS dienstregeling

De nieuwe dienstregeling van NS is vorige week ingegaan. Hoe bereid je jezelf voor op de rit en wat kun je doen als de treinreis toch niet zo soepel verloopt?
De NS reisplanner Xtra is de downloaden in de App Store (iOS) en in de Google Play Store (Android). In deze app kun je jouw meest gebruikte reizen opslaan zodat je die makkelijk terug kunt vinden. Ook zie je daarin de actuele storingen, reisinformatie en werkzaamheden.
Tips om je voor te bereiden
Tip 1: Pushmeldingen bij storingen aanzetten
Wil je zeker weten dat je op de hoogte bent van eventuele werkzaamheden? Zet dan de pushberichten aan. Dan krijg je een melding op je scherm als er iets verandert aan de dienstregeling.
Voor Android kun je bij 'instellingen' onderaan het hoofdmenu een vinkje aanzetten bij 'Pushberichten', voor iOS staat hier het vinkje 'Ontvang calamiteiten'.
Wil je er zeker van zijn dat je de storingen en wijzigingen op jouw traject niet mist? Plan dan een reis en sla hem daarna op. Dan kun je zelf aanklikken waar je graag meldingen van wilt ontvangen. Je vindt je opgeslagen reizen onder het kopje 'mijn reizen'.
Geen smartphone?
Heb je geen smartphone maar wil je toch graag op de hoogte blijven van een aangepaste dienstregeling? Dan kun je je aanmelden voor de gratis sms-alert van NS. Dit kan je doen via het online aanmeldformulier maar je kunt ook 'AAN' sms'en naar 4900.
Tip 2: Check de drukte en stiptheidsindicator voor je vertrekt
Een grote ergernis van veel treinreizigers in de spits is de grote drukte. Als je een reis plant, zie je poppetjes staan. Deze geven je een indicatie over de drukte.
Wil je weten of jouw trein vaak op tijd op zijn bestemming aankomt? Klik dan op de stiptheidsindicator. Daar zie je in hoeveel procent van de gevallen jouw gekozen trein op tijd zijn bestemming bereikt.
Ook handig: Als je op een reistijd klikt zie je meer details over de trein. Is er wifi en kun je naar het toilet?
Ontevreden? Zo kun je klagen of je geld terugvragen
Was de trein heel druk of kreeg je te maken met flinke vertragingen? Je kunt verschillende dingen doen.
Tip 1: Meld een drukke trein
Kun je niet zitten, of zelfs niet met de overvolle trein mee? Ga dan weer naar de pagina met treindetails (hier kom je door op de richting van de trein te klikken op de pagina van 'reisadvies'). Klik daarna op 'Drukte' rechtsboven.
Bij het rapporteren van de drukte krijg je een scherm te zien waar je kunt kiezen uit verschillende poppetjes. Rood staat voor heel druk, oranje voor minder druk en groen voor normaal- tot rustig.
Deze meldingen worden elke dag verwerkt, en in een lijst gezet die op de NS-website geplaatst wordt. Dit overzicht kun je vinden onder het kopje 'drukte melden in de trein'.
Tip 2: Meld klachten aan reizigersorganisatie Rover
Ook kun je je klachten melden op Rover.nl. Dit is een organisatie die zich inzet voor reizigers met als doel om het openbaar vervoer te verbeteren. Zij hebben een meldpunt geopend waar je met je klachten, opmerkingen en complimenten over de nieuwe dienstregeling terecht kunt. Uiteindelijk verwerken zij alle meldingen zodat het openbaar vervoer beter wordt.
Rover heeft een lijst met de grootste knelpunten tot nu toe van de nieuwe dienstregeling online gezet, bekijk het lijstje hier.
Tip 3: Compensatie bij vertraging
Als vertragingen bij reguliere dag- en nachttreinen hoog oplopen en je meer dan 30 minuten te laat aankomt op je bestemming dan kun je (een deel van) je reisgeld terugvragen. Let wel: de reis moet wel door de NS-reisplanner als route zijn aangegeven.
Als je met de Intercity Direct reist en het blijkt dat deze 15 minuten vertraging heeft kun je de helft van het ticket terugvragen. Bij 30 minuten vertraging kun je de volledige prijs terugvragen.
Voor een internationale treinreis geldt: Heb je een vertraging van 30 minuten of langer? Dan heb je recht op je geld terug.
Bron: NS / NS Xtra App