Eerste Kamer naar verwachting voor 'aflosboete'

ook-steun-van-eerste-kamer-voor-_aflosboete_-191217.jpg

Een belastingvoordeel voor woningbezitters die hun hypotheek (bijna) hebben afgelost, gaat geleidelijk verdwijnen. De Eerste Kamer geeft dinsdag naar verwachting de genadeklap, nadat de Tweede Kamer onlangs al had besloten de zogenoemde wet-Hillen af te schaffen. In die wet is het voordeel geregeld.

Tegenstanders stellen dat eigenaren voortaan worden beboet voor het braaf aflossen van hun schuld, en spreken over een aflosboete. Oppositiepartijen 50PLUS en PVV probeerden in de Tweede Kamer de stemming te verhinderen door urenlang te spreken.

Een Kamermeerderheid van de vier regeringspartijen (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) en GroenLinks vindt echter dat huiseigenaren met een afgeloste hypotheek niet meer anders behandeld hoeven te worden dan andere woningbezitters. Om de gevolgen van het schrappen te verzachten, is besloten de afbouw van het voordeel over dertig jaar uit te smeren.

De coalitiepartijen en GroenLinks beschikken ook in de Eerste Kamer over een meerderheid (42 van de 75 zetels). 50PLUS wil met een raadgevend referendum het verdwijnen van de wet-Hillen alsnog voorkomen.

Eerder werd al bekend dat de meerderheid van de Tweede Kamer het belastingvoordeel wil afschaffen.

Bron: ANP