Eerste Kamer verwerpt wetsvoorstel voor verbod op asbestdaken
Er komt voorlopig geen verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen om het dakbedekkingsmateriaal, dat heel schadelijk kan zijn voor de gezondheid, uit te bannen. Het uitstel waarmee staatssecretaris Stientje van Veldhoven de senaat op de valreep nog over de streep hoopte te trekken, mocht niet baten.
Veel Eerste Kamerleden voelen wel voor een verbod op asbestdaken. Maar ze vinden dat het kabinet te overhaast en te rigoureus te werk gaat. Het kabinetsplan zou mensen die hun dak moeten vervangen veel werk bezorgen en op hoge kosten jagen. VVD, CDA, PVV, PvdA en SGP stemden daarom tegen.
De Vereniging Eigen Huis (VEH) en de Nederlandse Vereniging van Makelaars en taxateurs (NVM) zijn opgelucht. Ze vinden dat de kosten niet eenzijdig bij consumenten kunnen worden gelegd. 'Het is goed dat dit niet doorgaat, want het zou in de praktijk een drama zijn geworden. Het voorstel om asbestdaken op zo'n korte termijn te verbieden was ondoordacht en onuitvoerbaar. Er was niet over nagedacht hoe huizenbezitters, bijvoorbeeld met subsidie, geholpen konden worden die wet na te leven', aldus Hans André de la Porte (VEH).
'We spreken al tien jaar lang over het verbod'
Van Veldhoven betreurt dat het voorstel is gesneuveld. Ze wijst erop dat er 'tien jaar lang over het verbod gesproken is naar aanleiding van een advies van de Gezondheidsraad'. Nu het verbod is weggestemd, is er 'geen duidelijk handelingsperspectief voor het opruimen van deze laatste grote bron aan asbest in ons leefmilieu'.
Ditmaal leek het voorstel toch kansrijk, omdat Van Veldhoven het soepel door de Tweede Kamer had geloodst. Daar stemde alleen de SGP tegen. Bovendien kwam ze de kritische senaat tegemoet met extra geld om de verplichte sanering 'in de meest schrijnende gevallen' te helpen betalen.
Uitstel van ingangsdatum
De staatssecretaris deed dinsdagochtend nog een ultieme poging het asbestverbod te redden. Ze bood aan de ingangsdatum ruim drie jaar op te schuiven, naar 2028. In schrijnende gevallen zouden gemeenten zelfs tot en met 2030 uitstel mogen verlenen. Maar met die concessie vermurwde ze alleen 50PLUS, en dat was niet genoeg.
Meer dan driekwart van de asbestdaken zijn te vinden op boerenbedrijven. Boerenorganisatie LTO en de woningcorporaties zijn fel tegen een verbod.
Subsidiepot voor het verwijderen van asbest
75 miljoen euro is door de overheid beschikbaar gesteld om daken met asbest te saneren. Huiseigenaren konden voorheen een subsidie krijgen, maar doordat het aantal aanvragen de afgelopen maanden snel steeg is de pot nu al leeg.
Radar Gemist: Subsidiepot voor het verwijderen van asbest is leeg
Bron: ANP