Eetbare insecten: wennen aan het voedsel van de toekomst

insecteneten_250117_780.jpg

Polluitslag.

Ondanks de vele voordelen ervan, is afgelopen jaar weinig extra enthousiasme gekweekt voor het eten van insecten. De industrie en de overheid twijfelen er echter niet aan dat insecten de toekomst hebben binnen de voedingsindustrie. Het aanbod in de supermarkten blijft vooralsnog achter.

'Getver, niets voor mij', antwoordde 53 procent vorig jaar op de vraag hoe ze staan tegenover insecten eten. Nu, een jaar later, is dat 49 procent. Van meer, naar minder dan de helft die er negatief tegenover staat dus, maar het verschil is erg klein.

Onherkenbaar verwerkt

51 procent van de ruim 570 pollrespondenten staat wél positief tegenover het eten van insecten, op verschillende manieren. Ook deze cijfers komen erg overeen met die van vorig jaar. De grootste groep (42%) geeft aan nog aan het idee te moeten wennen. 39 procent wil best insecten eten, maar alleen als deze onherkenbaar verwerkt zijn.

Het ministerie van Economische Zaken laat weten de populariteit van insecten als voedsel bij consumenten niet te monitoren. Wel gaat zij ervanuit dat het eten van insecten die als insect herkenbaar zijn, voor mensen soms nog een brug te ver is. Het ministerie ziet daarom de meeste kansen voor verwerking van insecten in een niet-herkenbare vorm: 'dus als grondstof voor bijvoorbeeld kroketten.'

Pindarotsje met pootjes

Van de pollrespondenten die niet onwelwillend tegenover het eten van insecten staan, geeft 17 procent aan er geen probleem mee te hebben. 2 procent noemt zichzelf zelfs liefhebber. Op Twitter laat @dezije weten: 'Een gefrituurde sprinkhaan gedipt in warme chocolade is net een pindarotsje met pootjes, ik vond het lekker. Dat was zeker 20 jaar terug.' Daarmee is @dezije een voorloper.

Moeten supermarkten wellicht meer insecten aanbieden? Bij Albert Heijn overstijgt de categorie anti-insect (bestrijdingsmiddelen) nog altijd de categorie eetbare insecten. Je kunt er (alleen online) bakjes met meelwormen, sprinkhanen of larven kopen. Bij Jumbo vinden we online alleen een groenteburger met (14%) gemalen buffalowormen in het assortiment.

Leren van de Afrikaanse eetcultuur

Volgens Hoogleraar entomologie (zoiets als 'insectkunde') Marcel Dicke van de Wageningen Universiteit loopt Nederland toch voorop, op dit gebied. 'Althans, in vergelijking met andere westerse landen. Van de Afrikaanse eetcultuur kunnen we nog een hoop leren, in plaats van onze McDonald's-gewoonten daar naartoe te exporteren.'

Hij begrijpt dat mensen moeten wennen. 'Heb je er nooit mee te maken gehad, vind ik het niet zo gek dat je er niet aan moet denken.' Volgens Dicke speelt ook mee dat insecten niet zo'n positieve naam hebben. 'Terwijl we van 99,5 procent van de insecten geen last, of zelfs plezier hebben. Als het slecht gaat met de honingbij, wil iedereen 'm redden. Mensen realiseren zich niet dat dit ook een insect is.'

Industrie en overheid zien toekomst

Dicke weet ook dat er in het bedrijfsleven enorme investeringen worden gedaan in de productie van insecten: 'bedragen met 7 nullen'. Dicke twijfelt er niet aan dat de industrie de toekomst heeft. Ook vanuit de overheid wordt de productie van insecten gestimuleerd, omdat insecten een duurzame voedingsbron zijn. De milieubelasting is volgens het Voedingscentrum maar liefst 20 keer kleiner dan die van vlees. Op dit moment wordt dan ook hard gewerkt aan Europese registratie van insecten als voedingsmiddel. Die moet er uiterlijk 2020 zijn. Op dit moment vallen eetbare insecten onder een tijdelijke regeling voor 'noveltyfoods', oftewel nieuwe voedingsmiddelen.Lees meer over de mogelijkheden en voordelen van insecten eten

Nieuwe poll

Benieuwd naar de poll die nu openstaat? Vul 'm hier in. Ben je nog geen lid van het Radar Testpanel, maar wil jij wel je mening mee laten tellen via onze onderzoeken, meld je dan gratis aan.