Eetrijpe avocado's Albert Heijn zijn niet altijd eetrijp

780x439_avocado.jpg

Albert Heijn verkoopt eetrijpe avocado's die niet altijd eetrijp zijn. Daarmee maakt het de belofte die op de verpakking staat niet altijd waar. Als je dus zin hebt in een lekkere guacamole voor bij de borrel vanavond kan het dus zijn dat je met de duurdere eetrijpe avocado's bedrogen uitkomt.

Het handige van eetrijpe avocado's in een duoverpakking is nu juist dat je niet dagenlang hoeft te wachten tot ze rijp zijn. Zo'n duoverpakking eetrijpe avocado's kost meer dan twee losse avocado's die je zelf uit een bak in de supermarkt vist. Daarnaast hoef je niet in veel avocado's te drukken om te bepalen of ze rijp zijn of niet.

Wat zegt Albert Heijn?

Hoe kan het dat eetrijpe avocado's niet altijd eetrijp zijn? We belden met Albert Heijn en de supermarktketen zegt: 'Eetrijp is eetrijp. U mag ze terugbrengen als u wilt en anders kunt u wachten tot ze met een paar dagen wel eetbaar zijn.' De medewerker verwijst ons door naar de 'rijperijafdeling'. Dat blijkt Bakker Barendrecht te zijn, de avocadoleverancier van Albert Heijn.

Hoe maakt de avocadoleverancier ze eetrijp?

Avocado's worden rijp in grote 'rijpcellen', dat zijn een soort van garageboxen waar met behulp van ethyleen en temperatuur de avocado's rijp worden gemaakt. De avocado scheidt CO2 af en neemt ethyleen op. Ethyleen is een natuurlijk rijpingsgas en niet schadelijk voor de mens. Dat een avocado die eetrijp zou moeten zijn niet eetrijp is, 'is niet goed te praten', aldus een expert van Bakker Barendrecht. 'Dat zou niet mogen. Je hebt weleens eigenwijze avocado's ertussen zitten.'

Hoe krijg je zelf avocado's eetrijp?

De expert legt uit dat je dan het best een papieren zak met een banaan kan nemen. Doe daar de avocado in en open af en toe de zak zodat de CO2-gassen kunnen ontsnappen. Banaan scheidt ethyleen af van zichzelf. De avocado neemt die ethyleen dan zelf op. Binnen een dag is de avocado dan rijp.