Eigenwijs en groen: Jos verduurzaamt zijn sociale huurwoning zonder toestemming

22-09-16-duurzaamheid-jos-brabant-wonen-infrarood-isolatie.jpg

Jos en zijn vrouw Hanita wonen al 35 jaar in een huurhuis in Oss. Verwarmd door een gashaard en een geiser voor warm water. Toen de woningbouwvereniging onlangs aankondigde om bij Jos centrale verwarming aan te leggen, besloot hij de vlucht naar voren te nemen. 'Waarom zou je met deze gasprijzen nog een cv installeren?,’ zegt hij. ‘We willen graag duurzaam de toekomst in met infrarood- en zonnepanelen en een warmtepomp’. De woningbouwvereniging was echter not amused. 

In alle regelingen en subsidies voor verduurzaming zitten huurders dikwijls klem. Hun gas- en stroomverbruik hangt af van de isolatie en verduurzaming van de particuliere verhuurder of woningcorporatie. Tochtstrips en brievenbusborstels kun je zelf nog plaatsen, maar je hebt de verhuurder nodig als je een grote verduurzamingsslag wilt maken met zonnepanelen of een warmtepomp. En de verhuurder gaat daar vaak niet in mee. Zo ook woningbouwvereniging BrabantWonen, waar Jos huurt. 

Verduurzaming zonder toestemming

Jos liet zich echter niet tegenhouden. Hij plaatste infraroodpanelen in zijn huis, legde zonnepanelen op het dak en bestelde een warmtepomp (die door leveringsproblemen is vertraagd). En dat alles zonder toestemming van de woningbouwvereniging. 

Overleef de energierekening

Sinds de gasprijzen door het dak gaan, stromen de bezorgde reacties over energierekeningen binnen bij de Radar-redactie. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, zijn de rekeningen onbetaalbaar en reden tot grote zorg. Wat kun je nu zelf nog doen? Bekijk de documentaire 'Overleef de energierekening' op NPO Start.

Veranderingen in sociale huurwoning

Jos moest een plan indienen voor de Zelf Aangebrachte Veranderingen (ZAV). Hij vertelt: 'Daarin hebben we het plaatsen van infraroodpanelen, het plaatsen van een ventilatielucht/water-warmtepompboiler, een uitbreiding van de groepen in de meterkast en het, na installatie, laten verwijderen van de gasmeter genoteerd'. Het antwoord van BrabantWonen: wij geven géén toestemming. 

Jos en Hanita snappen het wel: 'Op het moment dat er toestemming werd gegeven zou de bouwvereniging ook alles moeten overnemen als we zouden gaan verhuizen. Bovendien zou er dan eenheid moeten zijn qua installatie in al hun huurhuizen en dat was voorlopig niet aan de orde. We hebben toen aangegeven dat we toch wilden doorgaan, dit sowieso allemaal zelf zouden bekostigen en dat we wel als pilot zouden kunnen/willen dienen'. Op herhaalde verzoeken om met BrabantWonen om de tafel te gaan krijgen Jos en Hanita nul op het rekest. 

Brabant Wonen toch in gesprek met huurders

Het blijft zelfs stil nadat de infraroodpanelen en de ventilatielucht/water-warmtepomp al zijn geïnstalleerd. Maar zodra verslaggever Fons contact zoekt met de verhuurder, wil die warempel in gesprek met Jos en Hanita. Wat er uit dat overleg komt, zie je in de tweede aflevering van Radar: Overleef de energierekening.