'Eind april terrassen en winkels open in nieuw openingsplan'

07:04 terras.jpg

Het kabinet wil per 21 april de terrassen heropenen en de avondklok opheffen. Dat bevestigen Haagse bronnen na een bericht van RTL Nieuws. Deze versoepelingen van de coronamaatregelen worden nog wel eerst voorgelegd aan het Outbreak Management Team (OMT), en zijn ook afhankelijk van hoe de besmettingscijfers zich de komende week verder ontwikkelen.

Het kabinet wil daarnaast dat studenten in het hoger onderwijs weer fysiek naar college kunnen. Zij moeten dan vooraf getest worden en zich houden aan de coronaregels, zoals het houden van 1,5 meter afstand. Ook voor winkels wordt wellicht meer mogelijk, maar ingewijden twijfelen nog of die versoepeling de eindstreep haalt. Zij wijzen er ook op dat winkels nu al op afspraak klanten mogen ontvangen, of spullen kunnen laten afhalen.

Dinsdag 13 april weer persconferentie

Volgende week dinsdag geven demissionair premier Mark Rutte en zorgminister Hugo de Jonge weer een persconferentie. Zij zullen dan een plan ontvouwen om stapsgewijs de samenleving te heropenen. Het volgende 'weegmoment' is twee weken later; dan wordt duidelijk wat er in de meivakantie mogelijk is. Het kabinet hoopt dat in de zomerperiode weinig tot geen beperkingen meer hoeven te gelden.

Andere sectoren al mogelijkheid om beperkt bezoekers te ontvangen

Eerder werd al bekend dat veel sectoren nog deze maand de mogelijkheid krijgen op beperkte schaal weer bezoekers te ontvangen. Die moeten dan een afspraak maken en zich vooraf laten testen. Ook moeten zij altijd 1,5 meter afstand houden en binnen een mondkapje dragen. De proef geldt voor onder meer musea, dierentuinen en sportgelegenheden.

Minister Ferd Grapperhaus sprak dinsdag weer met de burgemeesters van het Veiligheidsberaad. Na afloop zei hij al dat het kabinet werkt aan een openingsplan.

Bron: ANP