background branding

Einde aan gratis onbeperkte opslag in Google Foto's

Google Foto's op onscherpe foto.jpg

Wie een Google-account heeft, kan al vijf jaar zonder limiet foto's en video's opslaan in de cloud. Maar al die beelden zijn goed voor ettelijke gigabytes, en daar komt volgend jaar een limiet op. Veel mensen houden in de digitale map echter al hun foto's bij en vaak ook als enige versie. Wat gebeurt met foto's die de limiet overschrijden?

Elke Google-gebruiker heeft 15 GB gratis opslagruimte, voor Google Drive, Gmail en andere diensten samen. Als je foto's gecomprimeerd in 'hoge kwaliteit' uploadt, tellen die nu niet mee voor je online opslaglimiet, maar dat verandert vanaf 1 juni 2021. 

Beelden verwijderen?

Voor foto's die tot die datum worden geüpload komt geen limiet: je verliest dus niets. Als je na die datum de limiet bereikt, zul je foto's moeten verwijderen om ruimte vrij te maken. De zoekgigant verwijst ook naar zijn Google One-abonnement om je opslagruimte te vergroten. 

Drie jaar gerust

Volgens de zoekgigant kunnen de meeste gebruikers drie jaar verder zonder de limiet te bereiken, dankzij de compressie van de geüploade beelden. Google hoopt met deze stap meer omzet uit zijn Google One-abonnementen te halen, maar wil ook voorkomen dat mensen 'overbodige' (mislukte of wazige) foto's online opslaat. 

Nood aan opslag

De stap is nodig 'om in de toekomst nog meer van je herinneringen te kunnen verwelkomen, en Google Foto's klaar te maken voor de toekomst', zo stelt Shimrit Ben-Yair, vice president van Google Foto's in een blogbericht. Google wil bijblijven met de groeiende vraag naar opslag.

Onbeperkt voor Pixel-telefoons

De limiet van 15 GB geldt nu al voor wie foto's in originele kwaliteit opslaat. Voor gebruikers van Google Pixel-telefoons komt geen limiet op Googles galerij: zij kunnen onbeperkt hun foto's blijven uploaden in originele kwaliteit, wat voor gebruikers een voordeel is ten opzichte van bijvoorbeeld de betalende dienst iCloud van Apples iPhone.