Eindejaarstips: deze financiële zaken moet je dit jaar nog regelen

Wat kan je in december nog doen om in 2020 financieel te profiteren? Kan je nog geld terugkrijgen van de Belastingdienst? Hoe verlaag je je box 3-vermogen? Waarom moet je dit jaar nog schenken? Hoe zit het met de bijtelling voor een elektrische auto? We geven antwoorden op de meest gestelde vragen.

Financieel expert Jeroen Wolfsen van MoneyWise legt uit dat consumenten nog een hoop kunnen besparen in 2020 als ze in december hun financiën kritisch onder de loep nemen.

Belastinggeld betalen of krijgen?

Krijg je nog geld terug van de Belastingdienst uit 2014? Vraag dat in december nog aan. Dan is namelijk de maximale termijn van vijf jaar voorbij dat je geld kunt terugvragen. Het drempelbedrag is veertien euro. Moet je nog betalen? Doe dat dan ook dit jaar. Daarmee verlaag je je box 3-vermogen. Je mag openstaande schulden van de Belastingdienst namelijk niet aftrekken in box 3. Heb je een wisselend inkomen gehad de afgelopen jaren? Vraag dan middeling aan bij de fiscus om je inkomen van de komende of afgelopen drie jaar te middelen.

Schenk aan je kind

Je mag 5428 euro belastingvrij schenken aan je kind, of 2173 euro als het gaat om een andere relatie dan ouder en kind. Daarmee verlaag je je eigen box 3-vermogen. Zit je net boven de 30.000 euro vermogen, dan bespaar je daarmee vermogensrendementsheffing, oftewel de belasting die je betaalt over het geld op je bankrekeningen. Je kan ook schenken op papier. 'Daarmee verlaag je de erfenis en bespaar je in de toekomst erfbelasting zonder dat je nu al geld hoeft over te maken naar de kinderen.' Wolfsen legt uit dat de notaris de schenking moet vastleggen en de gever moet 6% rente betalen aan de ontvanger.

Koophuis: betaal hypotheekrente vooruit

Betaal je de eerste zes maanden hypotheekrente van 2020 vooruit, dan verlaag je je box 3-belasting. De hypotheekrenteaftrek wordt in 2020 met 3% verlaagd.

Heb je je schuldenvrije huis te koop staan en ga je niet meteen een nieuw huis kopen? Verkoop het huis dan na 1 januari 2020 voor voordeel. Het verkoopbedrag telt dan niet mee voor de vermogensrendementsheffing.

Lening voor woningverbetering?

Als je energiebesparende maatregelen wil doorvoeren in je woning, bijvoorbeeld zonnepanelen, dubbel glas of spouwmuurisolatie, dan kan je de lening daarvoor aftrekken. 'Het maakt ook niet uit waar je leent.' Allerlei gemeenten bieden namelijk subsidies en leningen aan om te investeren in woningverbetering.

Bijtelling omhoog

Leaserijders die een elektrische auto hebben besteld doen er goed aan die in 2019 nog op kenteken te zetten. Daarmee bespaar je namelijk vijf jaar lang dubbele bijtelling. De bijtelling voor elektrische auto's gaat van 4% naar 8%. Ook wordt de maximale cataloguswaarde voor dat percentage verlaagd van 50.000 naar 45.000 euro. Daarboven betaal je 22% bijtelling.

Het STAP-budget, oftewel het Stimulans van de Arbeidsmarktpositie, wordt 1 januari 2021 ingevoerd. Daarmee komt de aftrekpost voor scholingsuitgaven te vervallen. Alleen in 2019 en 2020 kan je nog studiekosten aftrekken.

Betaal je partneralimentatie? Dit jaar kan je daarvan nog maximaal 51,75% aftrekken. Volgend jaar is dat 46%. Afkoop is fiscaal aantrekkelijk, want de afkoopsom is ook aftrekbaar.

Er verandert nog veel meer. Lees hier alle belastingwijzigingen voor 2020.