Eindhovense studenten bouwen auto gemaakt van planten

tue-biocomposiet-auto.jpg

Studenten van de Technische Universiteit in Eindhoven hebben een elektrische gezinsauto gemaakt die grotendeels is gebouwd van planten.

Lina, zoals de auto door de TU-studenten is genoemd, is een elektrische auto die ruimte biedt voor vier personen. De auto valt op door de keuze van opvallende bouwmaterialen. Het voertuig is slechts 310 kilogram en dat komt omdat de auto is gemaakt van biomaterialen.

Auto op basis van suikerbieten

De chassis is gemaakt van een kunststof op basis van suikerbieten, die omgeven wordt door geperst vlas. De carrosserie is gemaakt van PLA-plastic (polymelkzuur). Ook het interieur van de auto is gemaakt van vlas. De gebruikte materialen zouden even sterk en licht moeten zijn als koolstofvezel, maar is daarnaast ook volledig recyclebaar.

De studenten hebben de auto gemaakt voor een internationale studentenwedstrijd om zo zuinig mogelijk met een zelfgemaakte auto te rijden. Een woordvoerder van het TU-team laat tegenover het Eindhovense Dagblad weten dat de auto sterk, licht en ook nog eens volledig biologisch afbreekbaar is. Lina is overigens niet de eerste milieuvriendelijke auto van de TU in Eindhoven. Eerder kwam de universiteit al met de Penny, de Isa en de Nova.

Laten keuren door RDW

In juni willen de studenten de auto nog laten keuren door de RDW zodat de auto op de openbare weg mag rijden.

Bron: TU Eindhoven / Eindhovens Dagblad

Beeld: TU/E