'Elektronische simkaart gevoelig voor hackers'

E-sim_28082019.jpg

Gebruikers van de elektronische simkaart, ook wel e-sim genoemd, zijn een makkelijker doelwit voor hackers, blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Het telefoonnummer en daaraan gekoppelde accounts kunnen hackers eenvoudig overnemen.

Met de e-sim hebben gebruikers geen fysieke simkaart meer nodig, maar een elektronische simkaart die al in de telefoon zit. T-Mobile startte vorige week met de e-sim voor telefoons van klanten in Nederland. De e-sim activeer je via een QR-code.

Als een hacker het T-Mobile-wachtwoord achterhaalt, kan de aanvaller in korte tijd het 06-nummer van het slachtoffer overnemen, schrijft RTL Nieuws. T-Mobile controleert niet wie er inlogt en op welke telefoon iemand een e-sim activeert. Hierdoor kan de hacker zonder verificatie het 06-nummer overnemen. 

Andere accounts

Wanneer de aanvallers een 06-nummer overnemen, kunnen ze in veel gevallen ook toegang krijgen tot accounts als WhatsApp. Daarnaast kan een hacker de eigenaar van het nummer chanteren of inloggen bij betaaldiensten om geld weg te halen.

T-Mobile geeft aan te onderzoeken hoe de activatie van een e-sim veiliger kan zonder de gebruiksvriendelijkheid in te perken.

Bron: RTL Nieuws