Elke dag douchen? Slecht idee!
We wassen ons met zijn allen te vaak. Door dagelijks te douchen brengen we onze huid om zeep. Hoe vaak mag je dan wel douchen?
Een douche nemen om wakker te worden. Net als koffie hoort het voor heel wat mensen bij het ochtendritueel. Maar elke dag douchen beschadigt de natuurlijke beschermlaag van goede bacteriën op je huid. Die beschermt je tegen slechte bacteriën, virussen en de zon.
Hoe vaak dan wel?
Een á twee keer per week is beter – ja, echt. Het lijkt veel mensen onhygiënisch om niet dagelijks te douchen, maar dermatologen raden aan om je hoogstens elke twee á drie dagen te douchen. Dat is beter voor het microbiële evenwicht van je huid.
Hoe vaak je je het beste wast, is afhankelijk van je beroep en dagelijkse bezigheden (zit je vaak of ben je de hele dag actief?), je fysieke aanleg en je levensstijl. Als je bijvoorbeeld vaak sport, dan wil je die zweetgeur natuurlijk wel graag wegwassen. Maar daarvoor hoef je niet telkens onder de straal te gaan staan.
Wel dagelijks wassen
Je wast liefst wel dagelijks je oksels, billen en geslachtsdelen om een geur te voorkomen, maar elke dag je hele lichaam wassen maakt je niet per se schoner. Dat neemt niet weg dat vaak je handen wassen, zeker na elk toiletgebruik en nog meer om een coronabesmetting tegen te gaan, erg belangrijk is. Dat is dagelijks en liefst vaker je tanden poetsen ook.
Slecht voor je huid en haar
Als je je te vaak doucht, droogt je opperste huidlaag uit en kunnen slechte bacteriën makkelijker binnendringen en voor infecties zorgen. Je ontwikkelt sneller huidproblemen zoals eczeem, roodheid en jeuk. Wie last heeft van puistjes doucht al zeker beter niet elke dag, en liefst ook minder dan 5 minuten.
Een overdreven hygiënisch leven maakt je ook vatbaarder voor allergieën. En, door je haar te vaak te wassen, leer je je hoofdhuid om telkens nieuwe talg te produceren en dat maakt je haar sneller vettig. Weet je trouwens zeker dat douchegel niet schadelijk is voor je huid?