Eén op de vijf boterhammen is te zout

Een vijfde van het brood in Nederland bevat te veel zout. Dat concludeert de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) op basis van onderzoek bij bakkers en supermarkten.

"Opvallend is het grote verschil in de hoeveelheden zout in ambachtelijk gebakken brood en brood uit de supermarkt'', stelt de autoriteit. "In de ambachtelijke sector is 29 procent boven de norm tegen 7 procent bij de supermarkten.'' De NVWA tekent daarbij aan dat vijf van de zeven supermarktbroden die te veel zout bevatten, voor rekening komen van een huismerk van die supermarkt.

Bakkerijen die de norm hebben overschreden, hebben een schriftelijke waarschuwing gekregen, aldus de NVWA vrijdag. Voor brood geldt een maximumnorm voor keukenzout. "Op initiatief van de bakkerijbranche is de norm sinds 1 juli 2009 verlaagd van maximaal 2,5 procent keukenzout naar maximaal 2,1 procent.'' De sector is in gesprek met het ministerie van VWS over een verdere verlaging.

De NVWA onderzocht bruinbrood, tarwebrood, melkbrood, volkorenbrood en witbrood.

Bron: ANP