Eén op de vijf huisartsen weigert weleens ten onrechte nieuwe patiënten

huisarts-huisartsentekort-11022019.jpg

Patiënten die een nieuwe huisarts zoeken worden regelmatig onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM). 'Patiënten moeten vrij zijn in hun keuze voor een huisarts. Onderlinge afspraken tussen huisartsen die overstappen belemmeren, zijn verboden', aldus de toezichthouder.

Huisartsen mogen patiënten alleen in sommige gevallen weigeren. Bijvoorbeeld als de praktijk vol is of omdat er een te grote reisafstand tussen patiënt en huisarts zit. Maar volgens onderzoek van de ACM weigert één op de vijf huisartsen weleens patiënten, in strijd met de eigen regels of in strijd met de mededingingswet. Dit gebeurt vaker bij huisartsen die niet goed op de hoogte zijn van de regels.

Bekijk ook: Geen huisarts te vinden. Wat nu?

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) en de Patiëntenfederatie Nederland gaan de regels voor het overstappen nu beter onder de aandacht brengen.

Radar Gemist: Huisartsentekort in krimpgebieden

Elske en Wilko verhuizen naar Leeuwarden, en zoeken daar een nieuwe huisarts. Ze krijgen echter steeds te horen dat er een patiëntenstop is, en zijn daarom nog altijd aangewezen op hun huisarts in hun oude woonplaats Beekbergen, ruim 150 kilometer verderop.

Bekijk Radar: Huisartsentekort in krimpgebieden

Bron: ANP