Eneco wil investering burgers in windmolens

Eneco probeert in Houten inwoners over te halen om te investeren in de drie windmolens die in de forensengemeente, onder de rook van Utrecht, zijn neergezet. Ze worden in oktober operationeel.

Het energiebedrijf zet daar een beleggingsproduct voor in de markt, dat het in de toekomst ook bij andere nieuwe windparken wil toepassen. Eneco maakt dit vrijdag bekend.

Houtenaren kunnen binnenkort voor 500 euro per stuk één of meer van in totaal 2800 obligaties kopen. Het rendement hangt af van de daadwerkelijke productie van de drie windmolens. Volgens Eneco is dat normaal gesproken 5 procent, maar in een jaar dat het hard waait kan de rente oplopen tot 5,5 procent. Bij een tegenvallende productie is het rendement 4,5 procent.

Ook niet-Houtenaren kunnen obligaties kopen. Voor hen geldt een vast rendement van 4 procent. Voor deze groep zijn 2200 obligaties beschikbaar. Alle obligaties hebben een looptijd van 6 jaar. Na die periode krijgen de beleggers hun inleg terug.

Of Houtenaren bereid zijn in te stappen, moet nog blijken. De windmolens staan langs het Amsterdam-Rijnkanaal en veel omwonenden zijn op zijn zachtst gezegd niet blij met de 105 meter hoge gevaarten, uitgerust met wieken met een bladlengte van 45 meter. Een groep inwoners heeft bij het Europese Hof voor de Rechten van de Mens nog een procedure lopen tegen het kleinschalige windpark.

Bron: ANP