Energie
In deze tijd is een besparing op uw energierekening mooi meegenomen. Nuon, Essent en Eneco hebben aangekondigd hun prijzen per 1 juli met ruim 25% te verlagen. Zijn deze leveranciers de beste keus? Of zijn er andere mogelijkheden om uw energierekening te temperen?
Variabel tariefVeel mensen hebben een variabel tarief. Dat betekent dat ze twee keer per jaar te maken hebben met een tariefwijziging. Gaan de olieprijzen omhoog, dan stijgt de energierekening. Gaan de olieprijzen omlaag, dan daalt de rekening.Nuon, Essent en Eneco hebben hun klanten onlangs laten weten dat de variabele tarieven per 1 juli dit jaar met 25% zullen dalen. Het kan daarom de moeite waard zijn om energieleveranciers te vergelijken om te zien waar je het goedkoopst uit bent.Dit kan op sites alswww.gaslicht.comwww.energieprijzen.nl www.energieleveranciers.nl www.prizewize.nl
Internetondernemer Ben Woldring is de oprichter van gaslicht.com. Hij schat dat ongeveer 70% van alle consumenten een variabel tarief heeft.Voorbeeld: de familie Van Hees
De familie Van Hees uit Eemnes is daar een voorbeeld van. Zij neemt stroom af bij Eneco en heeft een variabel stroomtarief.
Rene van Hees vult zijn gegevens in op gaslicht.com om te kijken of hij kan besparen op zijn energierekening. Op dit moment betaalt hij ruim 1100 euro aan leveringskosten voor zowel gas als stroom. Als hij nu overstapt naar een andere energiemaatschappij en de prijs voor 1 jaar vastzet, kan hij ruim 500 euro besparen.
De besparing gaat over de leveringskosten en is dus exclusief netwerkkosten en de energiebelasting. Deze kosten zijn voor de familie Van Hees 733 euro.
Maar ook als Van Hees het niet ziet zitten om over te stappen naar een andere maatschappij, kan hij flink besparen. Als hij besluit bij Eneco te blijven, dan kan hij dik 300 euro in zijn zak houden. Net als veel andere maatschappijen heeft Eneco ervoor gekozen om ook bestaande klanten voordeel te geven, als zij besluiten binnen de maatschappij over te stappen.Opties
Volgens Ben Woldring kan je bij zowel traditionele maatschappijen als prijsvechters geld besparen. En dat kan op een aantal manieren.
Als je op dit moment een variabel tarief hebt, kun je ervoor kiezen om
- niets te doen en te wachten tot 1 juli, als de prijzen zullen dalen
- overstappen naar een andere energieleverancier
- vastzetten voor 1 jaar of voor 3 of 5 jaar
Eén mogelijkheid is dus: niks doen en wachten op de prijsverlaging per 1 juli.
Je kan het variabel tarief ook omzetten in een jaarcontract. Dat betekent dat je vanaf nu al kan profiteren van de verlaging die pas per 1 juli voor de rest van de klanten ingaat.
Je kan het tarief bij je huidige leverancier ook vastzetten voor 3 of 5 jaar.
En tenslotte kun je overstappen naar een andere maatschappij met een betere aanbieding.
Voor Van Hees is de goedkoopste optie: overstappen naar een andere maatschappij en zijn variabele tarief omzetten in een jaar contract.Beweging
Volgens Ben Woldring moet je als consument wel blijven opletten, omdat de energieprijzen erg in beweging zijn. Als je nu een contract aangaat voor een jaar, zet dan alvast de datum dat je volgend jaar weer kunt overstappen in je agenda. Dan kun je tegen die tijd weer gaan kijken waar je het goedkoopste uit bent.
Het kan zijn dat een aanbieding van een energieleverancier nu als beste uit de bus komt omdat hij een hoge, eenmalige korting geeft. De korting kan je zelfs bij je eigen leverancier krijgen als je overstapt op een ander pakket. Als het contract afloopt, is het dus verstandig om goed te kijken of je ook zonder die eenmalige korting, goedkoper uit bent bij de energieleverancier waar je voor kiest.Goedkoper ondanks boete?
Het kan zijn dat je het energietarief hebt vastgezet en een contract voor 3 of 5 jaar hebt afgesloten. Er wordt vaak gedacht dat je niet onder dit contract kan uitkomen. Maar dat kan wel!
Als je het energietarief op een ongunstig moment hebt vastgezet, kan het voordelig uitpakken om het contract open te breken. Ook al laten sommige energieleveranciers hun klanten geloven dat dat niet kan. Je kunt altijd onder je contract uit, maar je betaalt wel een opzegvergoeding. Deze opzegvergoeding is eigenlijk een boete die je betaalt als je het 3- of 5-jarig contract met jouw energieleverancier opzegt. De hoogte van de opzegvergoeding ligt tussen de 50 en 125 euro per energiesoort. Dus een energiemaatschappij mag maximaal 250 euro in rekening brengen voor gas en stroom (125 + 125). Zelfs als je de boete meeneemt, kan je goedkoper uit zijn.Testpanel
Het is dus mogelijk om flink te besparen op de stroomkosten. We vragen de leden van ons Testpanel of zij weten dat je makkelijk kan overstappen en of ze dat zouden doen als blijkt dat een andere aanbieder goedkoper is.Uitslag van de TestpanelenquêteMeer informatie
De reactie van UnitedConsumers
De vergelijkingssites:www.gaslicht.com www.energieprijzen.nl www.energieleveranciers.nl www.prizewize.nl