background branding

'Energieafrekening lastig te begrijpen'

Energieleveranciers zouden verplicht moeten worden om de jaarafrekening die zij aan consumenten sturen volgens een vast model op te stellen. Alleen dan kunnen consumenten hun rekening immers goed controleren en is vergelijking met andere aanbieders mogelijk. Dat schrijft de Vereniging Eigen Huis (VEH) donderdag in een brief aan minister Henk Kamp van Economische Zaken.

De belangenorganisatie krijgt veel reacties van huizenbezitters die hun energieafrekening niet begrijpen. VEH onderzocht daarom jaarafrekeningen van vrijwel alle grote energiemaatschappijen. Van de 157 nageplozen nota's bleek geen enkele volledig aan de daarvoor opgestelde richtlijnen van de energiebedrijven en toezichthouder ACM te voldoen.

Onder meer de vergelijking van gastarieven is volgens VEH moeilijk, omdat elke leverancier op een andere manier de regiotoeslag op de rekening schrijft. Ook wordt voor de jaarafrekening een gewogen jaartarief gebruikt en valt het meest recente tarief vaak niet uit de afrekening af te lezen.

Bron: ANP