Energiebedrijf Enstroga ook kopje-onder door flinke gasprijzen

Enstroga.jpg

De kleine energieleverancier Enstroga is na Welkom Energie het tweede Nederlandse energiebedrijf dat ten onder gaat aan de hoge gasprijzen van de laatste tijd. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) trekt de leveringsvergunning van Enstroga in. Alle klanten van de onderneming worden volgens de zogenoemde restverdeling verdeeld over andere energieleveranciers.

Eerder zegde Enstroga al contracten van zo'n 300 klanten eenzijdig op, omdat ze weigerden akkoord te gaan met een prijsverhoging. Daardoor zouden er nu nog maar circa 150 klanten over zijn. De toezichthouder was fel tegen de opzegpraktijken en maande Enstroga, onder meer via een dwangsom, om de levering van stroom en gas voort te zetten. Maar het lukte Enstroga niet om daaraan te voldoen. De uit Duitsland afkomstige onderneming heeft inmiddels laten weten zijn activiteiten in Nederland te staken.

Klanten Enstroga krijgen nieuwe leverancier toegewezen

Volgens de ACM voorkomt het eigen ingrijpen dat de leveringszekerheid voor klanten van Enstroga in gevaar komt. Ook de 300 huishoudens waarmee Enstroga de banden had gebroken, krijgen een nieuwe energieleverancier toegewezen. Omdat Enstroga de levering bij hen ten onrechte had beëindigd, vallen zij ook onder de regeling.

Oplossing Enstroga wijkt af van die van Welkom Energie

Daarmee wijkt de oplossing af van de manier waarop het einde van Welkom Energie is geregeld. Daar werden alle circa 90.000 klanten overgenomen door Eneco, die hen vervolgens een contract gaf op basis van de huidige hoge tarieven. Dat betekende voor veel voormalige klanten van Welkom Energie een fors hogere energierekening. Sommige mensen waren van de ene op de andere maand opeens honderden euro's extra kwijt aan stroom en gas.

Toch lijkt het ook nu voor de hand te liggen dat de energierekening van de Enstroga-klanten omhooggaat. Alle energiebedrijven zijn door de gestegen gasprijzen immers gedwongen om tegen hogere prijzen energie in te kopen en bieden momenteel veel duurdere contracten aan dan voorheen.

Klanten zullen waarschijnlijk terechtkomen bij grote spelers

Door de verdeelregeling zullen de meeste mensen waarschijnlijk bij grote spelers als Vattenfall, Essent of Eneco terechtkomen. De ACM zal erop letten dat er geen onredelijke tarieven worden gerekend. Mensen hoeven sowieso niet lang bij de aan hen toegewezen energieleverancier te blijven. Na maximaal een maand staat het ze vrij om over te stappen naar een andere partij.

Van Enstroga krijgen de klanten nog een eindafrekening. Wel waarschuwt de ACM dat niet zeker is dat mensen die nog geld tegoed hebben van het bedrijf, dit daadwerkelijk nog terug zullen zien.

Bron: ANP