Energiebedrijven moeten verplicht langdurige energiecontracten gaan aanbieden
Energiebedrijven moeten ook langdurige energiecontracten gaan aanbieden, naast flexibele contracten. Dat kondigde minister Rob Jetten (Klimaat en Energie) zondag aan tijdens de Abel Herzberg-lezing. Daarmee wil hij klanten meer zekerheid geven over hun maandbedrag.
Leveranciers leveren nu vrijwel enkel flexibele contracten aan, vanwege de sterk gestegen gasprijzen. Klanten komen daardoor in de problemen, omdat ook hun maandbedrag stijgt. Wanneer het plan ingaat, is nog niet bekend, aldus het ministerie van Economische Zaken. Dinsdag op Prinsjesdag zal de minister er meer details over bekendmaken, aldus een woordvoerder.
Druk op kabinet
Een deel van het kabinet overlegt zondagmiddag met de fractievoorzitters van de vier coalitiepartijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie over de stijgende energieprijzen. De Tweede Kamer voerde afgelopen week de druk op het kabinet op om alsnog met een ingreep te komen voor dit najaar. Dat moet ervoor zorgen dat mensen hun energierekeningen kunnen betalen.
Niemand afgesloten van gas en elektriciteit
Eerder deze week beloofde Jetten aan de Kamer 'alles eruit te persen' om te kijken 'wat er boven dat forse pakket voor 2023 mogelijk is' voor het najaar. Woensdag zei hij al dat niemand deze winter mag worden afgesloten van gas en elektriciteit omdat de energierekening niet meer kan worden betaald.
Plannen Prinsjesdag
In Amsterdam zei Jetten dat hij op Prinsjesdag komt met plannen die er 'een flinke schep bovenop doen om klimaatverandering tegen te gaan en de extra uitstoot van kolencentrales compenseren'. Het kabinet maakt dan bekend hoe het ervoor wil zorgen dat mensen komende winter en ook daarna niet in de kou zitten.
Verslaving aan fossiele brandstoffen
Jetten: 'Net als in de jaren zeventig drukt een energiecrisis ons met de neus op feiten: we hebben jarenlang te weinig gedaan om van onze verslaving aan fossiele brandstoffen af te komen.' En: 'We zullen nog harder moeten werken; nog meer moeten doen. We zijn het aan onszelf en aan toekomstige generaties verplicht om nu hard, doortastend en diep in te grijpen om het tij te keren.'
Bron: ANP