Energielabel voor je woning aanvragen, hoe doe je dat?

energielabel-aanvragen-hoe-doe-je-dat-780.jpg

Elke woning heeft een voorlopig of definitief energielabel. Hoe kom je erachter wat het (voorlopige) energielabel van jouw woning is, en hoe vraag je een definitief label aan?

Volgens Europese richtlijnen moeten onder andere auto's, lampen en elektrische apparaten een energielabel meekrijgen bij de verkoop. Dit label is een maatstaf om te zien hoe zuinig, milieuvriendelijk en/of energiebesparend het aangekochte product is. Voor gebouwen geldt dat eveneens, en dus ook voor woningen.

Sinds begin 2015 heeft elk huis een voorlopig energielabel. Dit is een inschatting op basis van gegevens als woningtype, oppervlakte en bouwjaar. Bij de verkoop ervan moet de  verkopende partij zorgen dat de woning een definitief energielabel heeft.

In onze radio-uitzending van 10 juni 2017 hebben we uitgebreid stilgestaan bij energielabels voor woningen.

(Voorlopige) energielabel inzien

Heb jij een koopwoning en wil je je (voorlopige) energielabel inzien? Dat kan online. Op Zoekuwenergielabel.nl kunt je checken welk voorlopig energielabel je huis heeft.

Definitief energielabel aanvragen

Het aanvragen van een definitief energielabel gebeurt ook online. Volg de volgende stappen en lees dit document door (.pdf).

  1. Log in met je DigiD op Energielabelvoorwoningen.nl
  2. Check de gegevens van je woning en doe eventueel aanpassingen
  3. Upload digitaal bewijs, indien gevraagd (bijvoorbeeld: bouwtechnisch rapport, factuur, foto's)
  4. Kies een erkend deskundige (op basis van tarief of reactietijd)

Er is ook een Helpdesk Energielabel. Die kun je inschakelen wanneer het je niet lukt om via internet het definitieve energielabel aan te vragen. Bel hiervoor 0800-0808 of e-mail helpdesk(at)energielabel.nl. (Vervang de (at) voor een @)

Wat gebeurt er na je aanvraag?

Wanneer je de aanvraag hebt afgerond, gaat de erkend deskundige (een energieadviseur, makelaar of bouwtechnisch specialist) je aanvraag controleren. Dat doet hij of zij op afstand, dus zonder fysiek langs te komen.

Na goedkeuring door de erkend deskundige stuurt de Rijksoverheid je per e-mail het definitieve energielabel. Na goedkeuring van je gegevens gebeurt de registratie van het definitieve label automatisch.

Hoe lang duurt het en wat kost het?

Hoe lang het duurt voordat je het energielabel ontvangt, is afhankelijk van de juistheid van het bewijsmateriaal en van de reactietijd van de deskundige. Dit kan binnen een dag zijn, maar meestal duurt het iets langer.

Het voorlopige energielabel krijg je gratis, de definitieve variant kost enkele tientjes. Dit zijn de administratiekosten van de erkend deskundige.

Definitief energielabel vernieuwen

Het energielabel blijft tien jaar geldig. Wil je het vernieuwen, bijvoorbeeld omdat het gaat verlopen of omdat je energiebesparende maatregelen hebt getroffen, dan kan dat ook via Energielabelvoorwoningen.nl.Lees ook Energielabel voor jouw woning: 7 vragen en antwoordenDit is een artikel uit december 2017, door de redactie gecheckt op 3 juli 2018.

Bron: Radar / Rijksoverheid