Energieprijzen flink gedaald, is dit het moment om over te stappen?

energie-overstappen-daling-prijzen-780.jpg

'Dit is uitzonderlijk, we hebben in tijden niet zo'n daling gezien,' aldus Sanne de Jong van Gaslicht.com. Ze heeft het over de prijzen van gas en elektriciteit, die mede door de milde winter en het coronavirus sinds januari flink omlaag zijn gegaan. Het overstapvoordeel is hierdoor volgens de site opgelopen tot bijna 450 euro.

De internationale zorgen om het coronavirus hebben ook gevolgen voor de gasprijzen. Bedrijven sluiten tijdelijk en er wordt minder gereisd. Dit leidt tot een dalende vraag naar olie, en daarmee ook een dalende olieprijs. Daarnaast is er sprake van een gasoverschot, mede door de milde winter. Dit alles maakt het volgens Gaslicht.com een gunstig moment om over te stappen naar een andere energieaanbieder.

Een extra besparing van 76 euro

'Wij zien nu dat sinds januari de prijzen van vaste contracten uitzonderlijk hard gedaald zijn. Meestal fluctueren aanbiedingen vooral door de welkomstpremies die energieleveranciers bieden, maar nu zijn het echt de tarieven die omlaag zijn gegaan,' constateert De Jong.

In twee maanden tijd zijn de stroomprijzen 11,3% gedaald en de gasprijzen 13,5%.  Dit zorgt voor een daling van de energiekosten van respectievelijk zo'n 25 euro en 51 euro op jaarbasis. Daar merk je als consument met een lopend contract echter niet direct iets van. De Jong: 'Je zou wellicht denken dat je dit ook merkt als je een variabel contract hebt. Maar energieleveranciers passen die tarieven veelal pas in juli weer aan. Het is maar afwachten wat de prijzen dan zullen doen.'

Wie het wél merken, zijn mensen die op dit moment de mogelijkheid hebben om over te stappen. 'Het overstapvoordeel is opgelopen tot bijna 450 euro,' zegt De Jong.

Een gemiddeld huishouden bespaart op dit moment 447 euro als het nu het voordeligste contract afsluit. Dit is ruim 20 procent meer dan twee maanden geleden, en een extra besparing van gemiddeld 76 euro.

Is overstappen voor jou interessant (en hoe check je dat)?

Overstappen kan vooral voor twee groepen interessant zijn:

  • Mensen met een variabel contract voor onbepaalde tijd
  • Mensen van wie het contract bijna afloopt

Gaslicht.com adviseert mensen die nog een lopend contract hebben om uit te zoeken of het al mogelijk is een nieuwe overstap in gang te zetten. Hoe pak je dat aan? 'Het belangrijkste is: check de einddatum van je huidige contract,' zegt De Jong. 'Ga vervolgens circa 6 tot 8 weken vóór die datum kijken wat op dat moment de goedkoopste aanbieder is.' Neem hiervoor je huidige verbruik als uitgangspunt en vul deze in in de energievergelijker.

'Als je net in januari bent overgestapt en een nieuw jaarcontract bent aangegaan, dan is het voordeliger weer over te stappen als het contract afloopt. Als je dan toch overstapt, betaal je een boete van 100 euro.'

De Jong adviseert korte contracten van een jaar, de meeste overstappers kiezen daar ook voor. 'Het voordeel van ieder jaar overstappen is dat je ieder jaar gebruik kunt maken van een korting bij een andere leverancier. Dat maakt het interessant.'

Motiveren om over te stappen

Er zijn echter ook nog altijd veel mensen die nooit eerder zijn overgestapt, of heel lang geleden voor het laatst, die ook geen verlenging bij hun huidige leverancier hebben aangevraagd. 'Die mensen willen wij het meest motiveren om iets te gaan doen, want die groep kan het meeste voordeel behalen door een overstap.'