Energiezuinig wassen? Met deze tips bespaar je geld en het milieu

wasmachine-tips-zuiniger-3-01-780.jpg

Met de huidige energietarieven is het verstandig om extra op je energieverbruik te letten. Zo ook bij het draaien van wasjes! Mariken Stolk, communicatieadviseur bij voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal geeft zes tips.

1. Wacht totdat je een volle trommel hebt

Je weet het misschien wel, maar let erop dat je was opspaart voor je de machine aanzet! De capaciteit van de meeste wasmachines is zeven kilo. Met vier shirtjes en twee broeken kom je hier niet aan. Om te kijken of je aan de zeven kilo komt kun je je wasmand een keer op de weegschaal zetten.  Op deze manier kun je zien hoeveel was er in de wasmachine kan. Veel mensen doen de machine maar voor twee derde vol.

2. Gebruik de ecoknop!

Met de ecoknop wordt je was langer gewassen op een lagere temperatuur dan de gebruikelijke 40 of 60 graden. Dit zorgt ervoor dat je 30% zuiniger wast. Bij zuinig wassen gaat het om de temperatuur waarop de was gewassen wordt, niet om hoe lang of kort het programma is. Door te wassen met de ecoknop bespaar je dus energie!

3. Wil je snel wassen, maar toch zuinig?

Was dan op een normaal programma, maar wel op een lage temperatuur. Kleding die dagelijks gedragen wordt en niet heel vies is, kan gewoon op 30 graden gewassen worden.

4. Centrifugeer op de hoogste stand als je je was daarna in de droger doet

Een droger verbruikt meer energie dan een wasmachine. Door je was op de hoogste stand te centrifugeren hoeft je was minder lang in de droger en bespaar je energie. Of je kan de was natuurlijk gewoon ophangen. 

5. Gebruik niet meer wasmiddel dan nodig

Op de verpakking van je wasmiddel staat precies hoeveel wasmiddel je nodig hebt. Door je wasmiddel goed af te meten heeft de machine minder lang nodig om het eruit te spoelen. Daarbij denk je aan het milieu.

6. Was tijdens daluren

Met bovenstaande adviezen ben je energiezuinig, nu nog een tip om ook geld te besparen. Met een dubbele meter voor energieverbruik betaal je ’s avonds en ‘s nachts een lager energietarief dan overdag. Het levert dus geld op als je je was doet tijdens de daluren. Ook als je het onhandig vindt dat het eco-programma langer duurt, kan ’s nachts wassen een optie zijn. Je hoeft dan niet te wachten tot de was klaar is.

Hoeveel energie verbuik je tijdens het wassen?

Gemiddeld gebruikt een wasmachine 0,5 kWh stroom per wasbeurt, meldt Uninted Customers. Op basis van het plafondtarief is dat zo'n 20 cent per keer.

Het is ook mogelijk het verbruik van jouw wasmachine te berekenen. Op het energielabel van je wasmachine staa namelijk hoeveel kWh je wasmachine verbruikt per 100 wasbeurten.

De hoeveelheid kWh's deel je door honderd. Uitgaande van een wasmachine met een stroomverbruik van 48 kWh per 100 wasbeurten, is het verbruik per wasbeurt dus 0,48 kWh.