background branding

Equens wil transactiegegevens van pinbetalingen verkopen

Betalingsverwerker Equens is bezig met een plan om de transactiegegevens van pinbetalingen in Nederland te verkopen aan winkeliers. Het bedrijf heeft alleen nog geen overeenstemming met alle banken over de juridische details, liet een woordvoerder van Equens donderdag weten.

Winkeliers kunnen dan bijvoorbeeld te weten komen dat 20 procent van hun klanten eens per maand ook bij de concurrent koopt, legt de zegsman uit. 'De Rabobank verschilt alleen nog met ons van mening over wie precies de eigenaar is van deze statistieken. Is dat de winkelier, de bank, de pashouder of Equens? Je kunt hier juridisch op verschillende manieren tegenaan kijken. Dit product kan pas op de markt worden gebracht als alle partijen hier hetzelfde over denken.'

Andere banken zouden in beginsel geen problemen hebben met het voornemen. De SNS Bank heeft echter bedenkingen. 'Pingegevens van klanten SNS Bank zijn niet bedoeld voor verkoop aan derden. Privacy staat voorop', schreef de woordvoerder donderdagavond op Twitter.

D66-Kamerleden Gerard Schouw en Wouter Koolmees reageren niettemin verbijsterd over dit plan om het pingedrag van Nederlanders te verkopen aan derden. Zij roepen staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie op hier onmiddellijk een stokje voor te steken. 'Deze handel in pingegevens van Nederlanders is niet acceptabel. Het gaat niemand wat aan in welke winkel je winkelt, wat je er koopt en hoeveel geld je er uitgeeft', aldus Schouw.

VVD-Kamerlid Ard van der Steur zegt met verbazing gelezen te hebben dat Equens gegevens over pinbetalingen wil verkopen. Hij wil opheldering van het kabinet over de plannen.

De Consumentenbond is niet blij met het plan van Equens. 'Het is slecht voor het vertrouwen in het betalingsverkeer, als het juridisch al mogelijk is. Consumenten willen dit niet', zegt een woordvoerster van de bond vrijdag.

'Het vertrouwen in het betalingsverkeer heeft al enorme klappen opgelopen, dit soort plannen helpen dan natuurlijk niet om dat te herstellen', vervolgt ze.

Equens maakte het plan donderdagavond bekend en benadrukte dat het bedrijf zich houdt aan de privacyrichtlijnen. Over de juridische details is Equens het nog niet met alle banken eens.

Bron: ANP