Erg ziek na eten abrikozenpitten, product uit handel gehaald

abrikozenpitten-radar-29-12-2017-780.jpg

Bij natuurwinkel Erica op het station in Eindhoven koopt Gert een zakje abrikozenpitten. Hij eet een half zakje leeg en wordt dan plots erg ziek. Hij heeft een 'zware vergiftiging' gehad, zegt hij tegen RTL Nieuws. 'Ik heb een tijd op het randje van de dood gezweefd.' De drogisterijketen heeft inmiddels alle zakken met abrikozenpitten uit de schappen gehaald.

Gert vertelt aan de nieuwszender hoe hij onderweg van het station naar huis ziek wordt. Als hij uiteindelijk in een opgeroepen taxi thuis arriveert is hij blauw aangelopen. In het ziekenhuis constateren artsen een 'veel te lage zuurgraad'. Doktoren staan versteld: zo'n laag cijfer hebben ze nog nooit gezien bij een levend persoon.

Gevaarlijke plantengifstoffen

Gerts vrouw checkt zijn jaszak, op zoek naar zijn portemonnee. Dan vindt ze het pakje abrikozenpitten. Op de verpakking staat in hoofdletters 'maximaal vijf pitten per dag'. Gert had dat niet gezien. De pitten lagen tussen de normale nootjes in de winkel. Gerts vrouw belt het ziekenhuis, en daar valt het kwartje.

'In abrikozenpitten kunnen gevaarlijke plantengifstoffen (cyanogene glycosiden) zitten', schrijft het Voedingscentrum op de website. De plantengiftoffen worden vervolgens in het lichaam omgezet in cyanide (blauwzuur). 'Een hoge dosis cyanide kan de ademhaling belemmeren en een hartstilstand veroorzaken. Ook het eten van perzikenpitten, pruimenpitten of avocadopitten kan gezondheidsproblemen veroorzaken.'

Gert: 'Puur vergif'

Minne Heringa van de Nederlandse Vereniging voor Toxicologie verwijst in het artikel van RTL Nieuws naar een rapport van de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid (EFSA) van vorig jaar over de maximum hoeveelheden die je binnen mag krijgen.

Wat Gert betreft mag het product uit de schappen. 'Of met hele duidelijke letters waarschuwen dat je het niet argeloos kunt pakken. Hier ligt puur vergif.' De natuurwinkel heeft inmiddels alle zakken abrikozenpitten uit de schappen gehaald.

Update 15:10 uur, reactie NVWA: 'niet tussen de cashewnoten zetten'

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) benadrukt dat mensen etiketten van producten moeten lezen, nu speciaal naar aanleiding van het verhaal van Gert. NVWA waarschuwde tien jaar geleden al tegen de gevaren van met name abrikozenpitten en ook van bittere amandelen.

Ze adviseerde toen de etiketten aan te passen en ook de hoeveelheden die maximaal mochten worden verkocht, hetgeen ook gebeurde.

Genoemde producten kunnen veel cyanide (blauwzuur) afgeven, waardoor een teveel aan de pitjes en nootjes ineens levensgevaarlijk kan worden. Winkeliers zouden er volgens een woordvoerster van de NVWA ook beter aan doen om deze producten niet tussen snacks als cashewnoten en walnoten te leggen. Het is een andersoortig product, aldus de organisatie, dat bij verkeerd gebruik echt gevaarlijk is.

Bron: RTL Nieuws