background branding

Ergernis door volle papiercontainers houdt aan: 'Dit hebben we nog nooit meegemaakt'

papier-karton-08012020.jpg

Het is nog steeds niet overal even makkelijk om je papier en karton weg te gooien. De klachten komen met name uit de grote steden waar gebruik wordt gemaakt van gedeelde ondergrondse containers. Doordat mensen hun afval niet in de bakken kwijt kunnen, zetten ze het er maar naast, wat voor veel rommel zorgt. Gemeenten keuren dit af en je kunt er zelfs een boete voor krijgen; wat moet je dan wél doen als je voor een volle container komt te staan? 

De afvalverwerking draait normaal gesproken altijd overuren aan het eind van het jaar, met name door de feestdagen. Die dagen zijn nu achter de rug en hetzelfde geldt voor de piekdrukte bij de papierverwerking. Maar de hoeveelheden blijven hoog, doordat de winkels gesloten zijn en men daardoor veel pakketjes online bestelt. Het kan dus nog steeds voorkomen dat je voor een volle container komt te staan. 

'Weten niet wanneer het minder wordt'

Radar heeft een aantal gemeenten gebeld om te vragen hoe het ervoor staat met de papier- en kartonverwerking. Amsterdam is een van de steden waar de gemeente het ongekend druk heeft met de hoeveelheden karton. Een woordvoerder geeft aan dat er sinds corona zo'n 4,3 procent meer papier en karton uit de containers wordt ingezameld. En dit staat los van alles wat er náást de bakken wordt gezet.

In Den Haag is afgelopen december zo'n 39 procent meer opgehaald ten opzichte van diezelfde maand in het jaar ervoor, laat een woordvoerder weten. Ook in Utrecht en Groningen is een toename van het ingezamelde papier en karton geconstateerd. 

De gemeente Amsterdam is flink meer ophaaldiensten gaan draaien. Op sommige plekken moeten de bakken zelfs dagelijks geleegd worden. Hoe lang de drukte nog gaat duren durft de gemeente niet te zeggen. 'Het is iets wat wij ook nog nooit hebben meegemaakt, dus we weten niet wanneer het aanbod van karton weer minder wordt. Zolang veel winkels gesloten blijven, blijft het aanbod waarschijnlijk onverminderd hoog', zegt de woordvoerder. 

'Maak de dozen klein'

Waardoor het vaak misgaat is dat mensen de dozen in zijn geheel in de containers gooien, met als gevolg dat die sneller vol raken. 'We vragen bewoners dan ook om dozen klein te maken', zegt de woordvoerder van de gemeente Den Haag. 

Zet het niet naast de container

Als je voor een volle papierbak komt te staan, is het niet de bedoeling dat je je karton naast de container zet. 'Het ernaast geplaatste karton is een groot probleem, het zorgt voor een rommelige straat en het trekt ander afval aan. Ook kan het karton na een regenbui niet meer worden hergebruikt, dus belandt het allemaal bij het restafval', zegt de woordvoerder van de gemeente Amsterdam. 

De gemeente Amsterdam heeft aparte ophaaldiensten ingezet voor het papier en karton naast de containers. 

Maak melding en ga naar volgende container

Wat kun je dan wel doen als je voor een volle container staat? Maak bij je gemeente een melding van de volle container. Meestal staat op de container hoe je dit kunt doen. Probeer het vervolgens bij de volgende papierbak. Zit die ook vol? Dan zit er helaas niets anders op dan het weer mee naar huis te nemen en te wachten tot de bak geleegd is.