Essent schort ophoging energietarieven op na kritiek

Essent-centrale-ANP-328989227.jpg

Essent stelt de wijziging van de energietarieven uit tot 7 november na kritiek van onder meer de Autoriteit Consument & Markt (ACM). Daardoor kan het energiebedrijf voldoen aan de wettelijke termijn van dertig dagen, waarbinnen klanten ingelicht moeten worden over de wijziging van hun energietarief. De tariefverhoging per 1 oktober komt daarmee te vervallen.

Essent blijft er echter bij dat het bedrijf de tariefverhoging tijdig heeft aangekondigd. In een verklaring op de website meldt het energiebedrijf vanaf nu een langere aankondigingstermijn te hanteren. ‘Omdat de ACM sinds afgelopen vrijdag plotseling, en zonder Essent en andere energiebedrijven te raadplegen, een nieuw standpunt over de communicatietermijn heeft ingenomen en om onrust onder klanten weg te nemen.’

Boete

De ACM meldde donderdag al een onderzoek te zullen starten naar energiebedrijven die te laat hun tariefverhoging aankondigden. In een dinsdag verzonden brief aan de bedrijven benadrukte de ACM nogmaals dat er een wettelijke termijn is, zodat consumenten rekening kunnen houden met stijgende energiekosten. De toezichthouder dreigt met een boete voor de energieleveranciers die zich niet aan die termijn hebben gehouden.

Wel of geen regels overtreden

Eerder kondigden Eneco en Greenchoice aan de tariefverhoging per 1 oktober wel gewoon door te voeren. Ook zij lichtten hun klanten te laat in. Woordvoerders van zowel Eneco als Greenchoice wilden donderdag aan het begin van de middag niet ingaan op de vraag of zij hun tariefverhoging in navolging van Essent misschien alsnog gaan uitstellen. Ook wilden ze niet reageren op de onderzoeksaankondiging van de ACM. Branchevereniging Energie-Nederland zei eerder al verbaasd te zijn over de interpretatie van de regels door de ACM. De vereniging is nog altijd van mening dat er geen regels zijn overtreden.

Overleef de energierekening

Door de alsmaar stijgende energiekosten worden huishoudens geconfronteerd met een hoge energierekening. Voor veel mensen, en dat blijft niet beperkt tot de laagste inkomens, is dit reden tot grote zorg. Radar maakte een serie vol tips die daadwerkelijk kunnen helpen met energie-besparen. De serie genaamd 'Overleef de energierekening', is gratis te zien via NPO-Start

Bron: ANP