ESTA of eTA voor Amerika of Canada nodig? Let dan goed op!

Vakantiegangers die op reis gaan naar landen als Canada en Amerika worden verzocht om extra goed op te passen als zij hun ETA- of ESTA-reistoestemming aanvragen. Er zijn allerlei commerciële bedrijfjes actief die willen profiteren van de onwetendheid van de argeloze toerist.

Radar ontvangt regelmatig meldingen van consumenten, onder andere via het forum, die voor hun reis naar de Verenigde Staten of Canada via de verkeerde website een aanvraag voor reistoestemming doen, om naar dat land te mogen reizen. Hoe voorkom je dat je op de verkeerde website terecht komt?

Reistoestemming versus visum

Een visum is iets anders dan een elektronische reistoestemming. Er zijn landen waar je als toerist zijnde een visum voor nodig hebt om daar te mogen verblijven en er zijn landen waarvoor je alleen een reistoestemming hoeft aan te vragen. Een visum moet je meestal van tevoren aanvragen, maar er zijn ook landen die je op het vliegveld een toeristenvisum geven als je daar op vakantie komt. Ga je binnen de EU op vakantie, dan heb je geen visum of reistoestemming nodig aangezien er binnen de EU vrij verkeer van personen is. Reistoestemming is een digitale toestemming die, indien hij wordt goedgekeurd, aangeeft dat jij naar het land mag reizen. Dat is geen garantie dat je bij de immigratie op het vliegveld ook het land binnenkomt, maar je mag in ieder geval naar het land reizen. Voorbeelden van landen die het systeem voor reistoestemming hanteren zijn bijvoorbeeld Canada (eTA), Amerika (ESTA), Australië (eVisitor) en Nieuw-Zeeland (Visa Waiver Visitor Visa).

Wat is een ESTA en eTA?

Amerika hanteert sinds enkele jaren het ESTA-systeem. ESTA staat voor Electronic System for Travel Authorization en komt neer op 'reistoestemming om naar de Verenigde Staten te mogen reizen'. Burgers uit landen die meedoen aan het Visa Waiver Program hoeven voor een een vakantie of zakenreis korter dan negentig dagen geen visum aan te vragen. In dit geval volstaat een ESTA-reistoestemming. Die vraag je aan via de website van het U.S. Customs and Border Protection en kost veertien dollar per persoon, omgerekend iets minder dan 12,50 euro. Canada hanteert sinds 2016 een soortgelijk systeem genaamd Electronic Travel Authorization (eTA). Ook in dit geval gaat het om elektronische reistoestemming. Voor beide landen moet je voor vertrek toestemming aangevraagd hebben. Een eTA voor Canada kost zeven Canadese dollars, oftewel 4,60 euro op het moment van schrijven.

Hoe lang is dat geldig?

Een ESTA is twee jaar geldig. Dat betekent dat je bij een nieuwe reis binnen twee jaar na uitgifte van je ESTA weer naar de Verenigde Staten mag reizen zonder dat je een nieuwe ESTA hoeft aan te vragen. Dat is met name handig voor vakantiegangers die meerdere keren per jaar naar dit land gaan, want dat kan heel veel tijd schelen bij de immigratie. Amerika staat er om bekend dat de rijen bij de immigratie op de vliegvelden ellenlang zijn. Steeds meer vliegvelden plaatsen zogenaamde APC Kiosks. Deze Automated Passport Control Kiosks hebben al je reeds ingevulde gegevens. Bij de kiosk wordt een foto van je gemaakt en worden je vingerafdrukken geregistreerd. Door de nieuwe kiosk kan je veel sneller door de immigratie doordat je gebruik mag maken van kortere rijen. De Canadese eTA is maar liefst vijf jaar geldig.

Vraag ESTA en eTA aan op officiële website

Als je op Google zoektermen als 'canada eta' of 'esta amerika' invult, krijg je veel zoekresultaten. Hoe filter je daar nu de juiste uit? Meestal zijn de eerste zoekresultaten advertenties. Dat zie je doordat er 'Adv.' bij staat. Bedrijven betalen om als advertentie bovenaan in de zoekresultaten te komen. Hier zitten vaak commerciële bedrijven bij die dus niet het officiële adres zijn. In deze voorbeelden zie je dat het best onduidelijk kan zijn wat nu het officiële adres is om reistoestemming aan te vragen. Ook luchtvaartmaatschappij KLM staat tussen de advertenties. Zij verkopen niet zelf, maar verwijzen door naar zowel een derde partij als het officiële kanaal.

Honderden euro's betaald aan tussenpersoon

Richard van 't Schip gaat met zijn gezin op vakantie naar Canada en kwam via Google op de eTA-pagina van Canadatrips.eu terecht. Daar kon hij voor zijn gezin reistoestemming aanvragen. Dat moest vier keer, want zijn gezin bestaat uit vier mensen. Richard vult alle persoonlijke gegevens in, zoals zijn creditcardnummer, paspoortnummer, vervaldata etc. Helemaal aan het eind van het formulier staat een grote knop dat hij de aanvraag kan verzenden. Vervolgens ziet Richard op zijn creditcardafschrift dat er 396 Amerikaanse dollars is gereserveerd door een bedrijf uit België. Niet veel later wordt dat omgezet in een betaling van plusminus 350 euro naar een Bulgaars bedrijf. Als Richard gewoon via de officiële website van de Canadese overheid zijn aanvraag had gedaan was hij slechts 18,40 euro kwijt geweest. Van 't Schip neemt direct contact op en verzoekt de aanvraag voor reistoestemming ongedaan te maken. Daarnaast vraagt hij zijn geld terug. Canadatrips.eu reageert en zegt binnen twaalf tot vijftien dagen het geld terug te storten.

'U moet de transactie betwisten'

Ook neemt hij contact op met International Card Services (ICS) die zijn VISA-kaart uitgeeft. Van 't Schip vraagt wat hij moet doen. ICS geeft aan dat hij de transactie kan betwisten, maar omdat hij een schriftelijke toezegging heeft dat het geld wordt teruggestort, kan hij beter wachten tot die periode voorbij is. Van 't Schip laat wel zijn creditcard blokkeren.

'Dit soort bedrijfjes voegen niks toe'

Reisjournalist Daan Vermeer adviseert consumenten om vooral niet in zee te gaan met dit soort bedrijfjes. 'Ze doen niets dat je niet zelf kan. Je betaalt veel geld voor hun service, maar je kan zelf ook zo'n formulier invullen.' Voorbeelden van websites die ESTA- en eTA-reistoestemmingen verkopen zijn Canadatrips.eu, etavisa-ca.com, E-Visums.nl, etacanada-aanvragen.nl, esta-aanvragen.nl, esta.us/nederland.html. Zo vraagt etacanada-aanvragen.nl zeventien euro, E-Visums.nl doet het voor 19,95 euro en etavisa-ca.com vraagt maar liefst 49 Amerikaanse dollar. 'Dit soort tussenpersonen voegen niks toe.' Het voordeel is misschien dat het formulier in het Nederlands is en je kan betalen met iDEAL of overboeking in plaats van creditcard, maar in Canada en Amerika praten ze ook Engels en is een creditcard noodzakelijk. Dan kan je dus beter direct op de juiste website boeken.

Privacygevoelige informatie veilig?

Een ander issue waar consumenten zich bewust van moeten zijn is de veiligheid van hun gegevens. Niet alle websites bieden een https-verbinding (beveiligde verbinding) aan waardoor gegevens niet versleuteld worden verstuurd. Jouw gegevens kunnen dan makkelijk gehackt worden. Ook is het niet bekend wat er met jouw gegevens gebeurt. 'Paspoortnummers zijn heel waardevol. Persoonsgegevens kunnen voor veel geld worden verkocht', zegt Daan Vermeer. Als je een nieuw paspoort aanvraagt krijg je ook een nieuw paspoortnummer.

Geld terug!

Inmiddels heeft Canadatrips.eu het geld teruggestort, minus de kosten voor de reistoestemming die Richard sowieso had moeten betalen. 'Dit soort bedrijven hebben een groot belang om terug te betalen. Als er namelijk teveel transacties worden betwist, dan wordt de mogelijkheid om creditcardbetalingen te ontvangen ingetrokken', aldus Daan Vermeer. De redactie van Radar heeft nog meerdere keren op meerdere computers in verschillende browsers geprobeerd om op de eTA-aanvraagpagina van Canadatrips.eu te komen, maar we krijgen telkens de hoofdpagina.

Tip!

Regel je reistoestemming op tijd en via de officiële kanalen. Betaal voor een ESTA niet meer dan veertien Amerikaanse dollar en voor een eTA niet meer dan zeven Canadese dollar.

Dit is de enige juiste url voor ESTA: https://esta.cbp.dhs.gov/

Dit is de enige juiste url voor eTA: http://www.cic.gc.ca/English/visit/eta.asp