Eten horeca vaak voorbij houdbaarheidsdatum

Verpakt eten en drinken in de horeca blijkt vaak ver over de houdbaarheidsdatum, constateert verzekeringsmakelaar Marsh. Consumenten hebben niet in de gaten dat zij in hotels, sportkantines, snackbars en wegrestaurants verouderde producten krijgen.

het ingepakte koekje bij de koffie in het wegrestaurant is volgens Marsh vaak over de houdbaarheidsdatum heen. De cupjes met koffiemelk zijn regelmatig gedateerd.

\"En in hotels lopen de pinda's vaak al uit de minibar zodra je de deur opendoet\", zegt Wilco de Haan, directeur aansprakelijkheid bij Marsh.

De Haan: \"Gewone consumenten letten daar zelden op. Die verwachten dat het hotel of restaurant zoiets controleert. Maar die kampen met personeelstekort. De bediening heeft het zo druk, dat zij al blij is dat het ingepakte koekje op tijd bij de koffie op tafel komt. Kijken of de houdbaarheidsdatum nog klopt, schiet erbij in.\" Vooral de inhoud van minibars in hotelkamers is schrikbarend, aldus de ervaringen van de tweede verzekeringsmakelaar van Nederland.

Ziek worden consumenten van een oud koekje niet meteen, nuanceert de Consumentenbond. De 'ten minste houdbaar tot'-datum op het plastic is ook wat anders dan de meer definitieve 'te gebruiken tot datum'.

\"En het verschilt per product\", reageert de woordvoerder van de Consumentenbond. \"Zout kun je nog vijf jaar na dato gebruiken. Consumenten zouden in de horeca wel alerter kunnen zijn. Na de gebruiksdatum moeten ze echt niets eten.\