EU: Diesels moeten over twee jaar schoon zijn

diesel_01.jpg

Nieuwe dieselauto's krijgen nog twee jaar respijt om aan de Europese uitstootnormen voor stikstof te voldoen.

In de tussentijd mag de overschrijding maximaal 60 procent zijn, zo schrijft de Volkskrant dinsdag op basis van een vertrouwelijk voorstel van de Europese Commissie.

Onverkoopbaar

Zeker 10 procent van de huidige dieselmodellen wordt onverkoopbaar als de normen worden overgenomen. De auto-industrie zei eerder vijf jaar tijd nodig te hebben om aan de eisen te gaan voldoen na het sjoemelschandaal met diesels van het Volkswagenconcern. In de tussentijd willen de fabrikanten dat overschrijdingen tot 275 procent toegestaan moeten worden, maar dat gaat de commissie te ver.Update: 6 oktober, 11:28 uur: Reactie EU-parlementNiets twee jaar uitstel voor de auto-industrie, er moeten op korte termijn al strengere testen komen voor dieselauto's. Europarlementariërs voelen niets voor de via de Volkskrant uitgelekte voorstellen van de Europese Commissie om nieuwe dieselwagens maximaal twee jaar respijt te geven om aan de Europese normen voor de uitstoot van stikstofoxide te voldoen.

D66-Europarlementariër Gerben-Jan Gerbrandy vindt het 'onacceptabel' dat Brussel zich zo laat leiden door de industrie. 'De techniek is er al, waarom zo lang wachten?' Hij wil dan ook dat er binnen zes maanden strengere eisen komen. 'Het moet gedaan zijn met het sjoemelen en frauderen.'

Ook zijn GroenLinks-collega Bas Eickhout vindt de extra tijd niets. 'Ik kan dit niet ambitieus noemen en al helemaal niet schone diesel.' Hij wijst erop dat de normen in de Verenigde Staten veel strenger zijn.

De auto-industrie ligt onder vuur nadat aan het licht is gekomen dat Volkswagen dieselwagens met software heeft uitgerust waarmee kan worden gesjoemeld met de uitstootwaarden.Update 6 oktober, 11:59 uur: Reactie PvdA

De PvdA vindt dat de auto-industrie eventuele boetes voor steden als Amsterdam en Rotterdam voor te hoge concentraties stikstofdioxide moet opdraaien. 'De vervuiler moet betalen en dat is overduidelijk de auto-industrie, deze liet namelijk met gemanipuleerde software de stikstofuitstoot tot veertig keer lager lijken', aldus Paul Tang.

Bron: ANP MediaWatch / de Volkskrant