Europees Parlement: veilig drinkwater voor iedereen in Europa

drinkwater-veilig23102018.jpg

Iedereen in Europa moet toegang hebben tot schoon, veilig en betaalbaar kraanwater. Fonteintjes op straat en aanscherping van de normen voor schadelijke stoffen moeten daartoe bijdragen. Het Europees Parlement (300 tegen 98) gaf dinsdag zijn goedkeuring aan plannen die EU-commissaris Frans Timmermans in februari ontvouwde. Horecabedrijven worden daarin opgeroepen gratis kraanwater te serveren.

In Nederland en veel andere lidstaten hebben we goed leidingwater voor vrijwel iedereen, maar als we op vakantie zijn in Europa is dit niet altijd het geval. Veel Europeanen, bijvoorbeeld Roma in Centraal-Europa, hebben geen toegang tot veilig drinkwater.

Right2Water-campagne

Aanpassing van de twintig jaar oude Drinkwaterrichtlijn moet het recht op drinkwater in de praktijk garanderen. In 2014 steunden ruim 1,6 miljoen Europeanen de zogenoemde Right2Water-campagne, waarna Brussel met een voorstel kwam. Dat moet ook het gebruik van plastic waterflessen terugdringen.

De regels voor leidingen en ander materiaal dat met drinkwater in contact komt moeten de komende jaren worden gelijkgetrokken. 'Bedreigingen voor drinkwaterkwaliteit moet Europa eindelijk eens aanpakken bij de bron', aldus CDA-Europarlementariër Annie Schreijer-Pierik.

Groene fractie: 'Afzwakking beschamend'

Maar liefst 274 parlementariërs onthielden zich van stemming, onder wie leden van de groene fractie. Zij betreuren het dat de EU-landen niet worden verplicht het recht op drinkwater te garanderen. Volgens vicevoorzitter van de milieucommissie Benedek Jávor had het ambitieniveau veel hoger moeten zijn. Hij vindt het 'beschamend' dat conservatieve en liberale groepen de tekst hebben afgezwakt, waardoor consumenten betere informatie zouden hebben gekregen over de waterkwaliteit en er strengere eisen zouden worden gesteld aan waterbedrijven op het vlak van transparantie en onderhoud.

De lidstaten moeten nog een standpunt innemen over de plannen.

Bron: ANP