'Europese zwarte lijst artsen veelbelovend'

pil286_780.jpg

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) noemt de eerste ervaringen met de Europese zwarte lijst van artsen die in eigen land hun werk niet meer mogen doen veelbelovend. Sinds januari kwamen er ruim 3700 meldingen uit twaalf Europese landen.

Vanuit Nederland kwamen dertien meldingen over artsen, tandartsen of andere zorgverleners die hier hun werk niet meer mogen doen. Schippers meldt dat dinsdag tijdens een conferentie waar EU-vertegenwoordigers praten over dit nieuwe waarschuwingssysteem. De aanpak moet voorkomen dat artsen die in eigen land niet meer aan de slag mogen, gewoon kunnen doorwerken in een ander EU-land.

Verplichte Europese uitwisseling

Die discussie laaide op na ophef over onder anderen de Enschedese neuroloog Ernst Jansen Steur. Die stelde jarenlang foute diagnoses, mocht in Nederland zijn werk niet meer doen en ging toen aan de slag in Duitsland. Schippers kwam met het idee voor de verplichte Europese uitwisseling van dit soort gegevens. 'Dit is een mooie eerste stap op Europees niveau waarmee we patiënten beschermen tegen zorgverleners die niet goed functioneren. Dat is goed voor de kwaliteit en de veiligheid van de zorg. Tegelijkertijd zie je dat nog niet alle landen melden. Daar moeten we met elkaar naar kijken: wat gaat goed en wat kan beter.'

Bron: ANP