Excuses geëist van Van Rijn voor pgb-chaos

CDA en GroenLinks willen dat staatssecretaris Martin van Rijn (VWS) excuses maakt voor de chaos met uitbetalingen van persoonsgebonden budgetten (pgb's). De fracties zullen daar woensdag op aandringen in een Kamerdebat met Van Rijn.

De staatssecretaris moet dan tekst en uitleg geven over de onrust die afgelopen dagen ontstond over de uitbetaling van pgb's. De Sociale Verzekeringsbank (SVB), die daarvoor verantwoordelijk is, kan het werk niet aan.

'Hoe kon het zo mis gaan?'

Volgens CDA-Kamerlid Mona Keijzer is er bij de decentralisatie van zorgtaken 'te veel in te korte tijd over de schutting gegooid bij allerlei organisaties'. Keijzer zei dat dinsdagavond in het tv-programma Jinek. Corinne Ellemeet van GroenLinks wil van de staatssecretaris weten hoe het zo mis kon gaan en wat hij gaat doen om de zaken bij de SVB op orde te brengen. Ook de andere fracties maken zich zorgen over de pgb-problemen.

Van Rijn heeft maandag al toegezegd dat iedereen die daar recht op heeft nu kan declareren.

Update 17.23 uur

Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) heeft excuses gemaakt voor de onrust die is ontstaan door problemen met de uitbetaling van het persoonsgebonden budget (pgb). Door problemen bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) hebben veel zorgverleners in januari geen salaris gezien.

Van Rijn zei woensdag in het debat met de Tweede Kamer over de kwestie dat hij dat betreurde. SP, PVV, GroenLinks, ChristenUnie en 50PLUS wilden dat de bewindsman excuses zou maken voor de ontstane chaos rond de uitbetaling van het pgb, waarmee mensen zelf hun zorg kunnen regelen.

Bron: ANP